ORTODONCIJA, Andrijana Kovačić, mr.sc. doktor dentalne medicine, specijalist ortodont

Snopičasta četkica za zube

02.07.2016

Autor

ANDRIJANA KOVAČIĆ mr.sc Andrijana Kovačić dr.dent.med. spec.ortodont pon.,sri.,pet-ujutro, uto i čet.-popodneZnate li što je snopičasta četkica?
 

Snopičasta četkica se najčešće koristi kao nadopuna običnoj i interdentalnoj četkici, a može se koristiti i kao zamjena za običnu četkicu kod tzv. "solo tehnike četkanja".  

"Solo tehnika" je poseban način četkanja kojom se obrađuje svaki zub i sulkus posebno. Tehniku je razvio dr. Jiri Sedelmayer sa Stomatološke klinike Sveučilišta u Hamburgu.

Obzirom da snopičasta četkica ima malenu glavu pogodna je za korištenje na teško dostupnim mjestima (na pr. stražnje plohe kutnjaka ili unutarnje /jezične plohe donjih stražnjih zubi). Osim toga kod nekih ljudi, osobito trudnica, tijekom pranja zuba javlja se nagon za povraćanjem, te na teško dostupna mjesta ne mogu pristupiti običnom četkicom koja ima znatno veću glavu od snopičaste četkice. Mekana i zaobljena vlakna snopičaste četkice se prilagođavaju anatomiji ruba desni, te je čišćenje nježno i vrlo učinkovito. Za dobru oralnu higijenu važno je očetkati svaku plohu svakog zuba najmanje dva puta dnevno, uključujući i one teško dostupne plohe. Kako bi temeljito očistili teško dostupne plohe može nam pomoći snopičasta  četkica.

Kada koristiti snopičastu četkicu?

•Za čišćenje svakog zuba i ruba desni posebno - solo tehnikom;

•Za čišćenje prostora iza zadnjih kutnjaka;

•Za čišćenje oko implantata;

•Za čišćenje teško dostupnih mjesta kod fiksnih ortodontskih aparata (područja oko bravica gdje je otežano čišćenje, a zbog toga i velika vjerojatnost pojave karijesa);

•Za čišćenju dubokih brazda na griznim površinama zubi (fisura);

 

Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje