ORTODONCIJA, Andrijana Kovačić, mr.sc. doktor dentalne medicine, specijalist ortodont

Bruksizam

30.01.2016

Autor

ANDRIJANA KOVAČIĆ mr.sc Andrijana Kovačić dr.dent.med. spec.ortodont pon.,sri.,pet-ujutro, uto i čet.-popodneBruksizam
 
   Znate li što je bruksizam?

Bruksizam se definira kao nevoljno, nesvjesno i pretjerano škripanje i stiskanje zubi.
Danas je bruksizam česta pojava.
 

Koji su uzroci bruksizma?

 Neka istraživanja potvrđuju da je škpripanje zubima povezano sa stresom - bez obzira da li je riječ o "dnevnom stresu" ili o "nakupljenom stresu" koji noću nesvjesno izbacujemo putem "škripanja zubima". 
 
   Zašto je bruksizam opasan?
 
Bruksizam najviše štete prouzroči noću, u snu, kada nismo ni svjesni velikih sila koje mogu razviti žvačni mišići i tako ubrzano potrošiti zubne plohe. Bruksizam dovodi do oštećenja zubi koji postaju osjetljivi i lomljivi. Također se mijenja i fizionomija lica (kod dugotrajnih poremećaja dolazi do hipertrofije žvačnih mišića koji posljedično uzrokuju karakterističan četvrtast izgled donje trećine lica). U kasnijoj fazi bolesti javljaju se bolovi u čeljusti, osjetljivost i umor mišića, jutarnje glavobolje te se mogu javiti i bolovi u vratu i uhu. Bruksizam se smatra i jednim od glavnih uzroka poremećaja čeljusnog zgloba.
 
 
 
   Zašto je bitno na vrijeme regirati na navedene  simptome?
 
Kako bi se sve navedene promjene prevenirale ili ublažile, treba na vrijeme zatražiti pomoć stomatologa, koji će nakon uvida u cjelokupnu situaciju predložiti terapiju.

Terapija je puno jednostavnija kod pacijenata koji se jave rano, dok nema patoloških promjena na zubima, ili su one minimalne.

 

    Što učiniti da se spriječi daljnje    škripanje zubima?

 Sve neugodne posljedice bruksizma moguće je prevenirati ili spriječiti udlagom za zube. Udlaga je mala plastična “navlaka” koja se stavlja na zube, a koja se izrađuje po otisku zubi. Funkcija udage je višestruka: štiti zube tijekom spavanja s ciljem ublažavanja simptoma, opuštanja žvačnih mišića i stabilizacije odnosa u čeljusnim zglobovima. U mnogim zapadnoeuropskim i američkim zemljama udlaga protiv bruksizma pomoćno je sredstvo koje koristi svaki drugi čovjek jer je javnost dobro upoznata s prednostima korištenja udlage i pozitivnim stranama prevencije. Bruksizam se liječi uklanjanjem stresa kada je stres uzrok, lijekovima protiv boli, kada je bol velika.

Istrošena caklina može se popraviti različitim suvremenim materijalima o čemu će vas informirati stomatolog. Kada se radi o većim oštećenjima zubne plohe ili cakline, potrebna je izrada protetskih nadomjestaka. Nekada je zbog prevelike istrošenosti zuba potrebna i endodontska terapija.

Koliko god vam se problem u početku činio beznačajnim, trebate znati da se radi o pojavi koja će, s vremenom, sve više i više oštećivati zube i okolne strukture (potpornu kost, čeljusni zglob i mišiće lica). Zato, ne uzimajte zdravlje svojih zubi "zdravo za gotovo"!

Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje