ORTODONCIJA, Andrijana Kovačić, mr.sc. doktor dentalne medicine, specijalist ortodont

Izbjeljivanje zubi prepustite profesionalcu!

30.01.2016

Autor

ANDRIJANA KOVAČIĆ mr.sc Andrijana Kovačić dr.dent.med. spec.ortodont pon.,sri.,pet-ujutro, uto i čet.-popodne 

Izbjeljivanje zuba prepustite profesionalcu
 
 
Izbjeljivanje zubi je jedan od najčešćih postupaka iz područja estetske stomatologije koji uz profesionalnu primjenu rezultira poboljšanjem izgleda, samopouzdanja i kvalitete života. Kako bi proces izbjeljivanja zubi dao željene rezultate, nužno je da ga izvodi educirana osoba.
Uspješnost izbjeljivanje ovisi o nekoliko parametara: dobro uzetoj anamnezi, detaljnom  pregledu, ispravnoj dijagnozi i, na kraju, dobro razrađenom planu postizanja optimalnih rezultata.
 U većini slučajeva može se postići znatno posvjetljenje boje zubi, iako konačan rezultat ovisi o vrsti diskoloracije. Žute i smeđe nijanse lakše se izbjeljuju od plavkastih i sivih nijansi.
 
Izbjeljivanje zubi je postupak koji se nažalost često podcjenjuje i provodi bez dovoljno znanja.
Mnogi pod utjecajem reklama idu tako daleko da sredstva za izbjeljivanje naručuju putem interneta i izbjeljivanje pokušavaju raditi sami u kućnoj radinosti, ili odlaze u kozmetičke salone kako bi izbjelili zube za cijenu koja je višestruko niža od cijene izbjeljivanja zubi u stomatološkoj ordinaciji.
Budite sigurni da recepti iz bakine kuhinje ( trljanje zubi sodom bikarbonom, limunom...), izbjeljivanje zubi po kozmetičkim salonima gdje se koriste "revolucinarne tehnike izbjeljivanja" neće dati zadovoljavajući rezultat, a može uzrokovati cijelu seriju negativnih nuspojava.
Stomatološka struka ne podržava ovu uslugu kozmetičkih salona, jer smatra da se izbjeljivanje zubi može raditi samo pod nadzorom stručne i educirane osobe-doktora dentalne medicine.
Kozmetičar, koliko god da je stručan u svome poslu, nije educiran za izvođenje postupka izbjeljivanja zubi i ne može procijeniti oralni status osobe (stanje zubi, prisutnost krunica, mostova, stanje zubnog mesa i oralne sluznice), kao što ni stomatolog ne može obavljati kozmetičke tretmane jer nije za to educiran.
Trebate znati da svako nestručno izbjeljivanje zuba može rezultirati nizom neželjenih pojava (oštećenje cakline koja postaje krhka i porozna, oštećenje mekih tkiva usne šupljine , gingive, obraza i usnica, pretjerana osjetljivost zubi, neželjena boja zubi...).

Često se susrećemo s uvriježenim mišljenjem kako je profesionalno izbjeljivanje zubi štetno za zubna tkiva. Napravljeno je mnogo znanstvenih radova kako bi se utvrdila štetnost profesionalnog izbjeljivanja na strukturu zuba, čiji je zaključak kako profesionalno izbjeljivanje nije štetno ni za zube i ni za okolno tkivo.

Moderna sredstva za izbjeljivanje u sebi sadrže visoke koncentracije fluora pa zubi nakon izbjeljivanja postaju bolje remineralizirani i otporni na karijes. Pojačana osjetljivost zubi nakon izbjeljivanja uglavnom je privemena i nestaje nakon određenog vremena. 

Kako nakon procesa izbjeljivanja održati zube bijelima?

U svakom slučaju nakon procesa izbjeljivanja trebate izbjegavati kavu, čaj, cigarete i „obojenu“ hranu i pića. Nakon tretmana izbjeljivanja zubi bitno je redovito održavati oralnu higijenu te redovito posjećivati stomatologa. Također, važno je znati da pretjerano izbjeljivanje (češće od dvaput godišnje) može izazvati preosjetljivost zubi i trajno naštetiti zubnoj caklini. 

Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje