ORTODONCIJA, Andrijana Kovačić, mr.sc. doktor dentalne medicine, specijalist ortodont

Kad je pravo vrijeme za prvi posjet djeteta stomatologu?

09.02.2016

Autor

ANDRIJANA KOVAČIĆ mr.sc Andrijana Kovačić dr.dent.med. spec.ortodont pon.,sri.,pet-ujutro, uto i čet.-popodne 

Prema preporuci Američkog zdravstvenog saveza AHA (American Healthcare Alliance) roditelji bi dijete prvi puta trebali odvesti stomatologu u dobi od jedne godine (oko prvog rođendana). Tada su mliječni zubi tek iznikli i mala je vjerojatnost da će biti potrebni veći i bolni zahvati. Prvi posjet stomatološkoj ordinaciji svakako bi trebao biti dok su zubi još zdravi i prilikom prvog posjeta ne bi se trebali poduzimati nikakvi zahvati na zubima. Velika i česta greška koju roditelji čine je da prvi put vode dijete stomatologu tek nakon što zub zaboli! Prva posjeta treba biti ugodno i zabavno iskustvo kako za dijete, tako i za roditelja. Kod prvog posjeta djeca se upoznaju sa stomatologom i ambijentom stomatološke ordinacije s ciljem da se dijete stekne povjerenje u stomatologa kako bi se svakoj sljedećoj posjeti veselio, a ne da mu ona predstavlja traumu. U tome najvažniju ulogu imaju roditelji koji bi pozitivnim stavom i vlastitim primjerom trebali utjecati na cjelokupan dojam.

 Kako pripremiti dijete za prvi pregled kod stomatologa?

Roditeljska uloga prije prvog pregleda je presudna. Prije nego što dijete prvi puta odvedete stomatologu, trebate ga pripremiti kako bi prvi pregled ostao u sjećanju kao ugodno i pozitivno iskustvo.

Par savjeta koji će Vam pomoću  u tome:

- Objasnite na djetetu primjeren način  što treba očekivati od prvog posjeta, a dobro je da i sa stomatologom podijelite i neke informaciju o djetetu (na pr. koja mu je najdraža igračka, crtić, priča, ...) kako bi se dijete što ugodnije osjećalo pri tom prvom susretu i steklo osjećaj povjerenja.

- Prije pregleda možete ispričati priču o Gricu i Grecu(zločestim dečkima koji predstavljaju karijes i koji će grickati njegove zubiće, ako se ne budu redovito i temeljito prali).

-Dijete na prvi pregled možete pripremiti i čitanjem slikovnica koje govore o higijeni zuba, odlasku stomatologu ili drugim tememe vezanim uz zdravlje zubi.

-Možete se sa djetetom igrati stomatologa (u dječjoj sobici improvizirati malu stomatološku ordinaciju i jedni drugima “popravljati zube“). Važno je djetetu objasniti što ga čeka na prvom pregledu, opisati kako izgleda stomatološka ordinacija, što se sve u njoj nalazi (stolac koji se može dizati i spuštati, reflektor, aparat za čišćenje zubi-poput četkice s tušićem, malo ogledalo kojim će doktor pregledati zube, sisaljka-patkica koja kupi slinu). Na taj način dijete pripremate na ono što će se kod stomatologa događati, a to je da će tamo sjestina u posebnu stolicu, da će trebati otvoriti usta, ispirati usta vodom, da će mu stomatolog pregledati zube stomatološkim instrumentima.

-Ako se vi bojite stomatologa, svoj strah ne smijete prenijeti na dijete!  Pokušajte svoje strahove ne iznositi pred djecom budući da se djeca uglavnom ponašaju poput svojih roditelja.

 

 

Kako izgleda prvi posjet stomatološkoj ordinaciji?

Roditelji trebaju odvojiti vrijeme za prvi posjet njihovog mališana stomatologu, bez žurbe i nervoze. Preporuča se posjet dogovoriti u jutarnjim terminima  kada je dijete najodmornije i najspremnije za suradnju. Nemojte siliti dijete na bilo koju radnju nego budite strpljivi i slušajte ga. Bilo bi dobro da prvo Vi sjednete u stolicu i obavite pregled zubi ili  eventualnoi neki manji stomatološki zahvat, a zatim ponudite djetetu da sjedne. Ako ne želi sjesti pitajte ga da sjedne s vama. Ako uopće ne želi sjesti nemojte ga siliti, što vrijedi i za ostale radnje. Uvijek postoji sljedeći put. Prvi posjet stomatologu kod djece traje kratko, oko 15 min. Pri prvom posjetu stomatolog više vremena posveti razgovoru s djetetom, nego samom radu u usnoj šupljini.  Ako je dijete „raspoloženo za suradnju“ stomatolog može napraviti prvi pregled koristeći pri tome stomatološko ogledalo i sondu. Analizom oralnog zdravlja planira buduću terapiju. Stomatolog će prvi posjet iskoristiti za davanje uputa o pravilnoj i zdravoj  prehrani, oralnoj higijeni, reduciranju i sprečavanju nepodesnih navika (sisanje prsta, grizenje usnice...). Na kraju će roditeljima objasniti stanje oralnog zdravlja njihovog djeteta, dati detaljne upute, te zakazati slijedeći termin. Prvi posjet možete zabilježiti svojim mobitelom ili fotoaparatom i napraviti  slikovnicu, koju dijete može  listati i pokazivati prijateljima, što će mu pomoću u svladavanju strahova.

-U slučaju da stomatologa prvi puta posjećujete već kada treba popravljati neki zubić, djetetu se nikada ne smije lagati da popravak neće boljeti,  pripremite ga na ono što ga očekujePopravak zuba je uglavnom bolan. Kada djetetu kažete da popravak zuba ne boli, dovodite se u situaciju da stvarate djetetovo nepovjerenje kako prema sebi tako i prema stomatologu. Dijete će prilikom popravka zuba ipak osjetiti bol što bi moglo rezultirati mogućim odbijanjem odlaska stomatologu ili neotvaranjem usta prilikom pokušaja popravka.

 

-Treba biti strpljiv, ne treba ništa raditi na siluPotrebno je psihološki pripremiti dijete za slijedeći stomatološki zahvat. Djetetu je potrebno s puno strpljenja objasniti što će mu se raditi na zubu, iskreno mu reći dal će ga boljeti ili ne i pokušati ga uvjeriti da će to moći izdržati jer jer „veliki dečko/velika cura“.

- Ako je dijete uplašeno, plačljivo i ne surađuje pri dolasku stomatologu, tijekom prvog posjeta stomatolog treba početi oblikovati ponašanje djeteta te njegov negativan i odbijajući stav prema stomatološkoj terapiji postupno pretvarati u pozitivan i prihvaćajući. Postoje brojne tehnike za kontrolu i oblikovanje ponašanja djeteta u stomatološkoj ordinaciji. Njihovom pravilnom primjenom moguće je od djece koja prave najviše problema pri posjetu stomatologu stvoriti uzorne pacijente. Stomatolog koji radi s djecom mora biti pažljiv, strpljiv i pun razumijevanja za dijete.

-Sve drugačije izgleda ako dijete prvi put dođe kod stomatologa kada je već nastupio problem (kada zub zaboli, dijete naotečeno, iscrpljeno od boli i neispavano). Ukoliko se radi o hitnom stanju, tada mu se odmah mora ukazati pomoć, odnosno ne može se priuštiti mnogo vremena za privikavanje djeteta na stomatologa i ordinaciju. Takva iskustva su za djecu često neugodna i ostaju u ružnom sjećanju koje ih prati i kada odrastu, pa izbjegavaju stomatologa i kasnije.

 

 

 

 

Zaključak:

Djeca su  posebni pacijenti, čije se povjerenje treba zaslužiti. Jednom stvoreno povjerenje između Vašeg djeteta i njegovog stomatologa predstavlja dobar temelj za zdravlje zuba Vašeg djeteta kroz cijeli život. Djeca sa zdravim zubima lakše i pravilnije žvaču hranu, bolje govore, bolje im je opće zdravstveno stanje, imaju više samopouzdanja. Usta su ogledalo zdravlja, zato vodite brigu o njima!

 

 


 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje