ORTODONCIJA, Andrijana Kovačić, mr.sc. doktor dentalne medicine, specijalist ortodont

Yaeba look - modni hit u Japanu

10.01.2016

Autor

ANDRIJANA KOVAČIĆ mr.sc Andrijana Kovačić dr.dent.med. spec.ortodont pon.,sri.,pet-ujutro, uto i čet.-popodne Yaeba look-hit u Japanu

 

Kako izgledaju lijepi  zubi? Ovisi o tome koga pitate - ljepota je subjektivna stvar! 

Vjerojatno će vas začuditi činjenica da ravni bijeli zubi ne predstavljaju svima ideal ljepote. Ravni bijeli zubi smatraju se privlačnima u većini država svijeta. U Japanu se krivi zubi nazvani yaeba smatraju idealom ljepote. 

Dok u zapadnom svijetu i djevojčice i žene nose aparatiće za zube da bi imale savršen osmijeh, u Japanu rade sasvim suprotno, odlaze kod stomatologa i podvrgavaju se  stomatološkim zahvatima da bi dobile nesavršeni osmijeh s s iskrivljenim i nepravilnim zubnim nizovima i  naglašenim i dispozicioniranim očnjacima.

Yaeba na japanskom znači 'dvostruki zub', a odnosi se na izgled očnjaka koji je stisnut susjednim zubima, pa je izbočen, a ponekad i nakrivljen. Japanke vole istaknute očnjake jer im daju mačji izgled koji ih čini privlačnijima,  pa se tako dobija izgled koji bi mi u Europi okarakterizirali kao “malo vampirski”.  Postoji i mišljenje da zbog tih malih nesavršenosti Japanke izgledaju pristupačnije, za razliku od lica s naslovnica u zapadnom svijetu. 

Japanski TV kanali, promotori modnih trendova i stilova opisuju 'yaeba' izgled kao dobro proračunat način da se doda malo nesavršenosti lijepom licu, što ga čini još poželjnijim. Većina poklonica smatra da ih istaknuti očnjaci čine mlađim.

Poznati japanski stomatolog Masuoka tvrdi da ovaj nesavršeni osmijeh ženama daje “vragolastu ljepotu” koja je iznimno privlačna muškarcima te da su njegove pacijentice modno osviještene i veoma lijepe. Stomatološke ordinacije u Tokiju nude estetsku proceduru kojom se stvara 'yaeba' efekat, a koja podrazumeva nanošenje privremenih umetaka na jedan ili oba gornja očnjaka. Za ovakvim intervencijama u Japanu vlada velika potražnja, koja diktira i vrtoglave cijene. 

 
 

Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje