OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA, LUCIJANIĆ JELENA , dr.med. (domski)

Arterijska hipertenzija

11.07.2019

Autor

Jelena Lucijanić dr.med. (domski)Povišeni krvni tlak je glavni neovisni čimbenik rizika za bolesti srca i krvnih žila. O arterijskoj hipertenziji govorimo kada je riječ o kronično povišenom krvnom tlaku, koji je u više uzastopnih mjerenja jednak ili viši od 140/90 mmHg.

Visoki krvni tlak najčešće dijagnosticiramo u srednjoj životnoj dobi, sa starošću se povećava učestalost hipertenzije. Zbog brojnosti bolesnika s arterijskom hipertenzijom, koji u pravilu imaju dodatne čimbenike rizika za srčane bolesti i bolesti krvnih žila, potreban je cjelovit prema bolesniku usmjeren pristup, a večinu bolesnika obrađuju i vode obiteljski liječnici.

UZROCI ARTERIJSKE HIPERTENZIJE

U više od 90% bolesnika sa arterijskom hipertenzijom uzrok bolesti nije nam poznat te stoga govorimo o esencijalnoj arterijskoj hipertenziji. Esencijalna arterijska hipertenzija je multifaktorsko stanje. Poremećen odnos između minutnog volumena i perifernoga otpora može biti posljedica niza nasljednih i čimbenika okoliša. Od čimbenika okoliša najvažniji je povećani unos soli i pretjerana osjetljivost na kuhinjsku sol, ali i druge navike kao što su preobilna prehrana, fizička neaktivnost, pušenje, alkoholizam te razina psihičke napetosti. Mehanizam nasljeđivanja nije pobliže poznat.

U manje od 10% bolesnika govorimo o tzv. sekundarnoj arterijskoj hipertenziji, koja je posljedica bolesti bubrega ili bolesti nadbubrežne žlijezde, ednokrinih bolesti (primjerice bolesti štitnjače), bolesti koje dovode do povećane viskoznosti krvi ili se javlja zbog uzimanja nekih lijekova (primjerice kortikosteroide). U tim je slučajevima moguće postupati uzročno, iako su razlozi povišenog tlaka često prepoznati tek onda kada bolesnik već ima trajne posljedice na tjelesnim organima, a uklanjanjem uzroka krvni tlak više nije moguće normalizirati.

KLINIČKA SLIKA

Arterijska hipertenzija je u pravilu asimptomatska bolest i otkrivamo je u bolesnika pri posjeti ordinaciji zbog drugih razloga, ili preventivnim pregledima. Simptomi koji upućuju na povišeni krvni tlak, kao glavobolja, vrtoglavica ili smetnje vida, nisu karakteristični i često ih nalazimo u sklopu drugih bolesti, ali mogu predstavljati i znakove oštećenja ciljnih organa. 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje