OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA, LUCIJANIĆ JELENA , dr.med. (domski)

Lumboishijalgija

27.05.2019

Autor

Jelena Lucijanić dr.med. (domski)Lumboishialgija ili išijas naziv je za bol koja počinje u leđima i širi se duž noge, prisutni su trnci, slabost mišića ili nedostatak bilo kakvog osjećaja u nekom dijelu noge. Bol može trajati mjesecima, zbog čega često onemogućava ikakvo kretanje.  Posljedica išijasa je pritisak na nervus ischiadicus, sjedalni živac na bazi kralježnice. Taj živac najduži je živac perifernog živčanog sustava, a proteže se od stražnjice niz nogu sve do stopala. Simptomi se javljaju sa boli u donjem dijelu leđa te bol u potkoljenici, listu. Bol u listu jače je izražena nego u leđima i vrlo često je izazvana pokretima kao što su pregibanje sa ili bez rotacije.

Bol se može javiti u jednoj nozi, no ona se može seliti iz jedne noge u drugu, a čak može zahvatiti i obje noge. Kod jakog išijasa bol se javlja kod sjedenja i kod ležanja kao i kod stajanja i hodanja. Bol može biti oštra ili tupa, trgajuća ili žareća, povremena ili neprekidna. Akutna bolna faza zahtjeva hitnu terapiju zbog težine bolova koji su u većini slučajeva nepodnošljivi. Liječnik će vam propisati sredstva za opuštanje mišića, nesteroidne protuupalne lijekove, sistemska sredstva protiv bolova, narkotike ili kortikosteroide. Po smirivanju bolova primjenjuje se fizikalna terapija. Bolesnicima se često daju i injekcije vitamina B1, B6 i B12 te mu se savjetuje spavanje na ravnoj postelji, izbjegavanje podizanje tereta pri ispravljanju, da ne radi nagle pokrete te da sam provodi odgovarajuće vježbe.

Išijasu pogoduje sjedilački način života, premalo kretanja, prekomjerna težina, premekan madrac, loše držanje, spuštena stopala te nošenje visokih potpetica. Ako vas muče akutni bolovi ne podižite ništa teže od pet kilograma. Težinu predmeta koji dižete prenosite na savijena koljena i ruke, a ne na leđa. Teške predmete ne vucite, već ih gurajte

 

Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje