DENTALNA MEDICINA, MIKLIN SUČEVIĆ MARTINA, dr.med.dent. (domski)

Gingivitis

15.04.2019

Autor

MARTINA MIKLIN SUČEVIĆ dr.med.dent. (domski)Kako liječiti bolesti zubnog mesa i desni?


 

Osmijeh puno govori o osobi, a lijep osmijeh ostavlja i dobar dojam. No, preduvjet lijepog osmijeha su svakako zdravi zubi i zubno meso. Jedna od najčešćih kroničnih bolesti modernog vremena su upale parodonta, odnosno potpornih tkiva zubi koje čini zubno meso (gingiva), kosti i vlakna koja vežu sam zub za kost. Upravo bolestima parodonta ćemo ovaj put posvetiti posebnu pozornost pošto većina osoba odrasle dobi najmanje će se jednom s njima u životu susresti tijekom brige o svojem oralnom zdravlju.  Najčešće bolesti parodonta su upalna promjena zubnog mesa (gingive) poznatija kao gingivitis, a ako upala zahvati dublje strukture govorimo o parodontitisu. Statistika pokazuje da 30% do 40% osoba boluje od ove bolesti što je ujedno i jedan od najčešćih razloga gubitka zubi kod odraslih osoba. Također, parodontne bolesti mogu biti povezane s dijabetesom, komplikacijama u trudnoći te bolestima krvožilnog i dišnog sustava, stoga u našoj Poliklinici veliku važnost posvećujemo prevenciji, kao i liječenju ranih znakova kako bi se spriječilo širenje bolesti.

 

Bolest je odraz loše oralne higijene, kao i određenih genetskih predispozicija, lošeg imuniteta i lijekova, a nerijetko i neadekvatni ispuni na zubima i loše napravljeni protetski radovi mogu potaknuti nakupljanje plaka i zubnog kamenca na teško dostupnim mjestima. Plak je žućkasta nakupina na površini zuba na kojoj se skupljaju bakterije koje uzrokuju upalne reakcije, a daljnjem razvoju potpomaže i zubni kamenac koji još više doprinosi narušavanju Vašeg oralnog zdravlja. Toksini i otrovi koje proizvode bakterije uzrokuju infekciju koja razara vezivno tkivo, zubno meso se povlači (tzv. recesija gingive) i dolazi do nastanka parodontnih džepova u kojima se zadržava hrana. Širenje infekcije dovodi do razaranja kosti i vezivnog tkiva, te dijelova potpornog aparata koji drži zub na mjestu, što dovodi do toga da se zub rasklima te naposljetku sam ispadne.

 Postoje dva stupnja razvoja parodontnih bolesti, a u liječenju je bitno temeljito i sveobuhvatno otkloniti bakterije sa što manjim oštećenjem zdravog zubnog tkiva.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje