ORTODONCIJA, Andrijana Kovačić, mr.sc. doktor dentalne medicine, specijalist ortodont

Disanje na usta - kako djeluje na usnu šupljinu?

14.04.2019

Autor

ANDRIJANA KOVAČIĆ mr.sc Andrijana Kovačić dr.dent.med. spec.ortodont pon.,sri.,pet-ujutro, uto i čet.-popodneDisanje na usta nije samo loša navika već predstavlja ozbiljan medicinski problem kojem se često ne pridaje veliko značenje. Disanje na usta je nepravilan način disanja te je uzrokovano opstrukcijom nazalnih puteva, alergijom, respiratornim infekcijama, polipima u nosu i uvećanim tonzilama, abnormalnostima u anatomskoj strukturi dišnih puteva i dr.

Kada se borite s prehladom, začepljen nos može uzrokovati suha usta, loš zadah i probleme sa spavanjem. Nakon prehlade vraćate se u normalu, ali prave nevolje nastaju ako disanje na usta postane kronično.

 

Znanstveno je dokazano da spavanje otvorenih usta oštećuje zube jednako kao i gazirana pića prije odlaska na spavanje. Disanje na usta suši sluznicu i sprečava zaštitni učinak sline. Kako se razina kiseline tijekom noći poveća, započne erozija i propadanje zuba. U normalnim uvjetima razina pH u ustima iznosi oko 7.7., dok spavanje otvorenih usta smanjuje pH na 6.6..
Kod nekih osoba, osobito onih s gastritisom, razina pH zna pasti na 3.6. Niža pH vrijednost izaziva eroziju zubne cakline.
 

 

Osobama koje spavaju s otvorenim ustima brže propadaju zubi te je kvarenje zubi puno češće. Spavanje na leđima je vrlo loše jer se zadnji dio usta puno brže suši.
Istraživanja su pokazala da su muškarci skloniji disanju na usta tijekom sna, dok disanje na usta kod djece može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme kao što je oksigenacija krvi koja utječe na razvoj, spavanje i uspjeh u školi.
Disanje na usta je medicinski problem koji je prisutan gotovo u svakoj obitelji te kao takav zahtjeva posebnu pažnju. Disanje na usta je uzrokovano opstrukcijom nosa koja je često rezultat kroničnih infekcija i alergija.
Brojnim istraživanjima utvrđeno je da disanje na usta može negativno utjecati na razvoj skeleta lica, kao i okluziju zuba zbog nepravilne funkcije i položaja mišića usana, obraza i jezika. Stoga, savjetujem vam da ne zanemarite ovaj medicinski problem kako ne bi imao negativan učinak na izgled lica, razvoj čeljusti i zubi, a i reakcijom na vrijeme spriječit ćete poremećaj spavanja.
Ako znate nekog ili osobno imate problema s disanjem na usta, podijelite svoja iskustva sa mnom. Postavite mi pitanje, vrlo rado ću odgovoriti na svako.
 
 

Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje