DENTALNA MEDICINA, PAVIĆ PATRLJ MAJA, dr.med.dent. (domski)

RENDGENSKO ZRAČENJE U DENTALNOJ MEDICINI

19.03.2019

Autor

MAJA PAVIĆ PATRLJ dr.med.dent. (domski)Ortopantomogram odnosno panoramska snimka je najčešće korištena snimka u dijagnostici u dentalnoj medicini, koja nam daje informacije o stanju zubi i kosti u obje čeljusti, maksilarnim sinusima i temporomandibularnim zglobovima. Često se postavlja pitanje koliko je zračenje prilikom tog snimanja zapravo štetno po pacijenta?

Doza zračenja mjeri se prema količini zračenja koju prima cijelo tijelo, a znanstvena jedinica mjerenja za dozu zračenja cijelog tijela , nazvana “efektivna doza” je milisievert (mSv).

Efektivna doza uzima u obzir koliko su pojedina tkiva osjetljiva na zračenje,pa će tkiva koja su osjetljivija na zračenje imati višu efektivnu dozu,a ona manje osjetljiva nižu.

Efektivna doza služi nam za procjenu rizika i usporedbu s poznatim izvorima zračenja u svakodnevnom životu.

Svakodnevno smo izloženi različitim prirodnim izvorima zračenja , kao što su kozmičko zračenje, zračenje iz tla,zidova,itd, a godišnje ekvivalentne doze od prirodnog zračenja iznose između 1 mSv i 15 mSv. Prosječna godišnja doza od umjetnih zračenja koja su nastala ljudskim djelovanjem iznosi 0,6 mSv.

Doze manje od 100 mSv ne ostavljaju nikakve posljedice na ljudski organizam, jer su se stanice sposobne same reparirati i odstraniti oštećenje.

Koristi panoramske snimke daleko su veće od eventualnih rizika,a zračenje kojem je organizam pri tom izložen je izrazito malo, tako da štetnih učinaka nema.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje