ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, DRAGOJEVIĆ VUČKOVIĆ ANA, dr.med.spec.ped. (domski)

Dijete izbirljivo u prehrani (Picky eater)

14.03.2019

Autor

ANA DRAGOJEVIĆ VUČKOVIĆ dr.med.spec.ped. (domski)'Picky eater' je pojam koji se koristi u anglosaksonskoj stručnoj literaturi za dijete koje konzumira ograničene obroke po pitanju količine, ima veoma izražene preference u pogledu namirnica koje jede i odbija probati nešto novo u prehrani. 

Radi se o učestaloj pojavi, prisutnoj u skoro 30% 3- godišnjaka, a postotak se prepolavlja u dobi od 6. god. starosti djeteta. Većina izbirljive djece odbija jesti voće i povrće. Istraživanja su pokazala da su djeca majki koje su raznovrsno jele tijekom trudnoće i dojenja manje izbirljiva, kao i u obiteljima koje se okupljaju za stolom i jedu kod kuće spravljene obroke. Metode prisiljavanja i prijetnji kod djece pojačavaju osjećaj odbojnosti prema samom činu hranjenja koje bi trebalo protjecati u ugodnoj i opuštajućoj atmosferi. Dobre rezultate donosi opetovano izlaganje djeteta (i do 8-15 puta) malim količinama namirnica koje je prvotno odbijalo. Preporučuju se 'mala nagrađivanja' tipa naljepnice kada proba novu namirnicu, nikako obećavanje poslastica kao motiva da bi završilo obrok. Distrakcije elektronskim uređajima tijekom jela također nisu opcija. 

Ohrabrujuće za roditelje je da 'picky eating' nije povezan s poremećajima prehrane, djeca postižu u konačnici uredan rast i razvitak i u velikoj većini slučajeva je prolazna pojava. 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje