DENTALNA MEDICINA , KOMERIČKI ANJA, dr.med.dent. (domski)

GANGRENA ZUBI

13.03.2019

Autor

ANJA KOMERIČKI dr.med.dent. (domski)Gangrena zuba predstavlja infekciju tkiva i odumiranje živca unutar zuba. Najčešći uzrok je nedovoljna oralna higijena, odnosno neizliječeni karijes.

Pojava gangrene u početku može biti nevidljiva i bez simptoma, a kasnije pacijent može osjetiti vrlo neugodan zadah iz usne šupljine i bol prilikom žvakanja. Drugi simptomi su promjena boje zuba, bol u području zahvaćenog zuba. Ukoliko se gangrena ne liječi, infekcija se lako može proširiti na vrh korijena zuba, uzrokujući nastanak granuloma, ciste ili apscesa.

Gangrena se može pojaviti i kod intaktnih zuba zbog traume. U ovakvim slučajevima odumiranje tkiva je znatno brže od odumiranja tkiva uzrokovano karijesom, jer se uslijed djelovanja sline na sam zub prekida mikrocirkulacija u krvnim žilama koje hrane zube. U tom je slučaju najčešće riječ o nekrozi zubnog živca, a koja u kontaktu sa bakterijama i česticama hrane prelazi u pojavu gangrene.

 

LIJEČENJE

Tretman za liječenje gangrene zuba prvo se započinje liječenjem kanala korijena. U zubu se napravi rupa, očisti se zub, pronađu se svi kanali korijana koji se očiste. Nakon toga se stavlja privremeni lijek u vidu zubne paste za kanale korijena, odnosno antibiotik i antiseptik. Kada je kanal korijena u potpunosti očišćen te bez ikakvog znaka sekrecije, onda započinje punjenje kanala korijena.

Za završetak cjelokupnog postupka potrebno je tri, četiri puta posjetiti stomatologa, ovisno o samom zdravstvenom stanju zuba.

U najtežem slučaju potrebno je izvaditi cijeli zub.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje