OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA, TUBIN COTA VESNA, dr.med.spec.obiteljske med. (domski)

07.03.2019

Autor

VESNA TUBIN COTA dr.med. (domski) 

O MIGRENI I PREVENCIJI MIGRENE

 

Migrena je bolest koja se prezentira jakom glavoboljomuz brojne popratne simptome poput fotofobije, fonogfobije, mučnine i povraćanja, umor , gastrointestinalne tegobe, i promjene raspoloženja koje sveukupno mogu trajati danima . Oko 20% bolesnika ima auru koja može uključivati razne kombinacije vidnih, osjetnih ili motorih simptoma.

Postoji epizodična migrena kod koje bolsenik ima maksimalno 14 dana glavoboljw mjesečno i kronična migrena s 15 i više dana glavobolje mejsečno od kojih bar 8 mora imati migrenske karakteristike .

Migrena najčešće počinje u pubertetu a njviše zahvaća radno aktivnu populaciju i u toj dobi najviše obolijevaju žene, dok u predpubertetskoji i postmenopauzalnoj dobi nema spolnih razlika.

Globalno je rangirana kao sedma na ljestvici bolesti koje onesposobljuju.

Osobe koje boluju od migrene imaju strah od napada migrene, češće imaju depresiju i anksioznost, strah od izlaska i putovanja, lošiju brigu i interakciju sa djecom i partnerom, češće propuštaju poslovne prilike.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji napad migrene klsificira se kao bolest s najtežim stupnjem onesposobljenosti kao i demencija, akuta psihoza ili kvadriplegija.

Depresija je 3 puta češća u bolesnika s migrenom , češća je i anksioznost te poremećaj spavanja.

 

U liječenju migrene kosristi se akutna terapija kojoj je cilj prekinuti napad migrene i profilaktička terapija kojoj je cilj smanjiti učestalost migrenskih napada kao i smanjiti njihov intenzitet.

NOVOSTI U PROFILAKSI – CGRP JE NEUROPEPTID koji postiže učinak

preko nekoliko receptora , a najveći afinitet je prema amilinskom receptoru. Razvojem monoklonskih protutijela na CGRP I NA CGRP RECEPTOR POČINJE NOVA ERA U LIJEČENJU ODNOSNO PREVENCIJI MIGRENE.

 

 

 

 

Ova monoklonska protutijela su razvijena ciljano upravo za prevenciju migrene, imaju visoku specifičnost te tako smanjuju toksičnost koju imaju male molekule antagonista CGRP-a, tzv.gepanti.

Dosadašnja preventivna terapija zahtijevala je jednu do tri dnevne doze, dok se monoklonska protutijela zbog dugog poluživota mogu davati jedanput mjesečno.

ERENUMAB je prvi lijek ciljano proizveden i odobren od strane FDA i Europske agencije za lijekove za profilaksu migrene u bolesnika koji imaju migrenu najmanje 4 dana mjesečno.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje