OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA, KRISTINA KAŠNIK (zamjena SARA PETRANOVIĆ), dr.med. (domski)

PROVJERITE SVOJ SLUH

07.03.2019

Autor

Kristina Kašnik dr.med. (domski)Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je čak 1,1 milijarda osoba u dobi od 12 do 35 godina izloženo opasnosti od gubitka sluha. Danas smo svi, a osobito djeca i mladi, stalno izloženi buci, često opasnoj buci koja može znatno utjecati na oštećenje sluha (preglasne projekcije u kino dvoranama, koncerti, sportska događanja, ugostiteljski objekti, različita događanja na otvorenom i u velikim trgovačkim centrima, ulična buka, preglasno slušanje glazbe). Glazba, koju svakodnevno slušamo na CD-u ili MP3 playeru, jedan je od najmanje poznatih, ali najopasnijih ubojica slušnih stanica. Dokazano je da izloženost buci od 85 db tijekom osam sati s vremenom uzrokuje gubitak sluha, dok na uređajima kao što je MP3 player koristimo puno veću glasnoću (obično više od 100 db). Zujanje u ušima jedna je od posljedica, odnosno načina, na koje se uho reparira i vraća u prethodno stanje. Ako često slušate glazbu, nemojte prekoračiti razinu veću od 60% maksimalne glasnoće!

Na gubitak sluha mogu ukazati znakovi i simptomi kao što su teško razumijevanje riječi (posebno uz pozadinsku buku ili u skupini ljudi), kada tražite druge da govore sporije, jasno i glasno, pojačavate glasnoću na radiju ili televizoru češće nego inače ili se povlačite iz razgovora zbog problema u komunikaciji.

Svjetski dan uha i sluha – 3. ožujka 

Očuvanju sluha i zdravlju uha posvećen je Svjetski dan uha i sluha, a vodeća tema ovogodišnjeg dana glasi: „Provjerite svoj sluh!“. Cilj obilježavanja Svjetskog dana uha i sluha je podizanje svijesti i promicanje aktivnosti u zajednici koje će unaprijediti zdravlje uha i sluha.

 

Praktični savjeti za očuvanje sluha:

  • pripazite da se ne izlažete zvuku većem od 85 db

  • ako ipak morate biti izloženi buci, svakih 15 minuta napravite "tihu" pauzu

  • koristite zaštitna sredstva za uši – možete ih nabaviti u svakoj ljekarni

  • ako slušate glazbu sa slušalicama, nemojte povećavati zvuk iznad 60% maksimalne razine

  • nemojte stajati blizu zvučnika ili pojačivača zvuka

  • ako morate povisiti glas da bi vas drugi čuli - znajte, da je Vaše okruženje preglasno!

  • nemojte voziti automobil punom brzinom s otvorenim prozorom

  • ako vozite motor, obavezno zaštite uši

  • odmah rješavajte infekcije uha

  • ako primijetite gubitak sluha koji vam stvara poteškoće u svakodnevnom životu ili osjetite bol u uhu - obratite se liječniku.

(izvor informacija: Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar")


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje