ORTODONCIJA, Andrijana Kovačić, mr.sc. doktor dentalne medicine, specijalist ortodont

Sveta Apolonija -zaštitnica doktora dentalne medicine

10.04.2019

Autor

ANDRIJANA KOVAČIĆ mr.sc Andrijana Kovačić dr.dent.med. spec.ortodont pon.,sri.,pet-ujutro, uto i čet.-popodneSv. Apolonija bila je povijesna osoba, koja je živjela u Aleksandriji u trećem stoljeću, koje je tada bila dio afričke pokrajine Rimskoga Carstva. Kao rana kršćanka, vjere koju Rimsko Carstvo nije priznavalo sve do 303. godine, tj. do odluke cara Konstantina, koju je donio u Milanu, bila je prokazana i progonjena.

Apolonija je svoj život završila na lomači, koja je bila zapaljena izvan zidina Aleksandrije, 9. veljače 249. godine, prije 1770 godina nove ere. U tijeku mučenja pretrpjela je ozljede čeljusti i zubi, pa je to bio razlog da je vrlo brzo nakon smrti postala zaštitnica onih koje bole zubi. Od srednjega vijeka sv. Apolonija postala je i zaštitnica dentalne medicine kao struke.

Njezin kult brzo se je proširio nakon njezine smrti. U naše primorske krajeve prenijeli su ga pomorci, a kasnije se je taj običaj proširio u ostalim dijelovima Hrvatske. U dalmatinskim crkvama vjernici su izgovarali „lekcijune“, molitve kojima se utječu njezinom zagovoru. Njoj u čast podignuti su oltari, kapelice, oltarne pole, kipovi, crkve, a u Dalmaciji su nerijetko ženskoj djeci davana imena Apolonije, Pole.

U novije vrijeme prije tridesetak godina obilježavanje Dana sv. Apolonije pokrenuli su doktori dentalne medicine u Hrvatskom primorju, u Voloskom. Nakon osnutka Hrvatske stomatološke komore u Zagrebu, 26. lipnja 1995. godine, od 1996. nastavljeno je slavljenje zaštitnice pacijenata i dentalne struke redovito na njezin dan 9. veljače tekuće godine diljem Hrvatske.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje