OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA, DRAGOJLOVIĆ DANIEL, dr.med. (domski)

Intolerancija na hranu ili nealergijska preosjetljivost na hranu

28.02.2019

Autor

DANIEL DRAGOJLOVIĆ dr.med. (domski)



Intolerancija na hranu ili nealergijska preosjetljivost na hranu je zakašnjela patološka reakcija
na hranu, pića i aditive u hrani.
Simptomi alergija javljaju se brzo unutar 1h, a simptomi intolerancije javljaju se nakon više
sati te traju danima (pazi ekcem i svrbež kože kao simptomi intolerancije javljaju se također
relativno brzo).
Najčešći simptomi intolerancije na hranu su od strane GI trakta poput nadutosti, bolova u
trbuhu i proljevastih stolica. Većina takvih bolesnika boluje i od IBD (50-84%). Također česti
su i ekstraintestinalni simptomi poput migrene, astme, ekcema, svrbeža kože, edema (npr.
vjeđa), opće slabosti i umora i sl...
Izraženost simptoma ovisi o količini konzumirane hrane na koju je osoba intolerantna.
U odraslih osoba, za razliku od djece, urtikarija (kao simptom alergije) na hranu je iznimno
rijetka.
Najčešće su intolerancije na:
- histamin (rajčica, jagoda, banana, crno vino, suhomesnati proizvodi, crveni kupus,....)
!alergija na jagode je vrlo rijetka, a karatkterističan osip nastaje zbog oslobađanja histamina
- salicilate (sastojak velikog broja voća i povrća),
! također vrlo rijetko se radi o alergiji na ASK (npr. Aspirin)
- aditive i konzervanse - npr. nitriti (konzervirano meso, kobasice, pršut, salame,...zadržavaju
crveno-ružičastu boju mesnih proizvoda), sulfiti (vino...ne denaturiraju se kuhanjem!),
natrijev glutamat (pojačivač okusa - bolest kineskih restorana)
- tiramin (zreli sirevi)
- gluten - u odsutnosti celijakije ili alergije na pšenicu često kontroverzna klinička dijagnoza
koja neopravdano završava isključivanjem glutena iz prehrane

- laktozu – prisutna u 20% populacije sjeverne Europe, simptomi nastaju, ako je aktivnost
enzima laktaze manja od 50% (abdominalne kolike, nadutost, proljev...simptomi slični
upalnim bolestima crijeva), ovakvi bolesnici mogu popiti pola šalice mlijeka ili 2 žlice jogurta
prije nego "potroše" laktazu na crijevnim resicama i pojave se simptomi
Dijagnoza intolerancije postavlja se eliminacijskom dijetom kroz 3-4 tjedna uz povlačenje
simptoma i postepeno uvođenje namjernica (jednu po jednu) - najučinkovitije!.
U HR trenutno nije moguće izvršiti alergološko testiranje na konzervanse i aditive (nema
dobavljača), ali imati na umu da se ipak najšešće radi o pseudoalergijskim reakcijama i
intoleranciji zbog čega testiranje na alergije nije niti potrebno.
Dostupni serološki testovi (poput određivanja specifičnih IgG AT) klinički nisu relevantni.
Upozoriti bolesnike s izraženom alergijom na grinje i kućnu prašinu (razred 4) da izbjegavaju
školjkaše zbog moguće vrlo jake križne alergijske reakcije koja se manifestira urtikarijom i
angioedemom.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje