ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, ANITA VIDUKA, dr.med.spec.ped. (domski)

VITAMIN D

18.02.2019

Autor

ANITA VIDUKA dr.med.spec.ped. (domski)Vitamin D je esencijalni mikronutrijent iz skupine vitamina topivih u mastima a naziva se još i sunčanim vitaminom budući se može sintetizirati u koži, iz endogenog kolesterola, a pod utjecajem UV zraka iz sunčeva svijetla. Glavna uloga Vitamina D je održavanje normalne razine kalcija u krvi kontrolirajući njegovu aposrpciju i skladištenje u kostima a također potiče apsorpciju fosfora. Dakle neophodan je za rast, razvoj i zdravlje kostiju i zubi.

Osim navedenog Vitamin D je zaštitni čimbenik koji nas brani od infekcija, bolesti srca, dijabetesa, malignih bolesti te autoimunih bolesti.

Rizične skupine za pojavu hipovitaminoze D uključuju osobe sa nedovoljnim izlaganjem suncu, djeca koja pate od kroničnih bolesti jetre, kroničnih bolesti crijeva i kroničnih bolesti bubrega, pretila djeca te djeca na određenim lijekovima poput antiepileptika i sistemskih glukokortikoida.

Neizlaganje suncu, iz objektivnih ili subjektivnih razloga najčešći je razlog nedostatka ovog vitamina. U zimskim mjesecima, kada je sunce slabije, potrebno je izlagati lice i ruke suncu oko dva sata da bi se sintetizirala količina od 1.000 IJ vitamina D, dok je tijekom ljetnih mjeseci dovoljno 15-ak minuta sunčanja za sintezu iste količine vitamina D. Dulje izlaganje ne dovodi do rizika prekomjerne količine tog vitamina jer se suvišak učinkovito razgrađuje.

Pri tome je svakako potrebno slijediti upute dermatologa o zaštiti od sunčevog svijetla.

U dječjoj dobi, uslijed nedostatka vitamina D nastaje rahitis- bolest mekih i deformiranih kostiju koja je praćena cijelim nizom poremećaja u razvoju i funkcioniranju djeteta. Za potrebe prevencije rahitisa dojenčad treba primati 400 do maksimalno 1000 i.j. vitamina D dnevno. Nakon navršene prve godine života preporuča se provoditi profilaksu tijekom zimskih mjeseci kroz naredne dvije godine.

 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje