DENTALNA MEDICINA , KOMERIČKI ANJA, dr.med.dent. (domski)

KANDIDIJAZA

11.02.2019

Autor

ANJA KOMERIČKI dr.med.dent. (domski) 

Kandidijaza se pojavljuje kad se pod utjecajem nekog lokalnog ili sistemskog čimbenika poremeti fiziološka flora usne šupljine.

Candida albicans je diploidna gljiva uobičajena u ljudskom organizmu. Pogoduju joj tamna i vlažna mjesta, poput usta, probavnog i mokraćnog sustava, genitalija i kože. Kod zdravih osoba imunosni sustav i dobre bakterije kontroliraju broj kandide u crijevima i pomažu njihovoj eliminaciji. Poremeti li se imunosni sustav ili nastane neka infekcija, njihov se broj poveća i razvija se stanje koje nazivamo kandidijaza.

 

Razvoju oralne kandidijaze pogoduju suhoća usta i niži pH sline, oslabljen imunitet, hormoni, prehrana, stres, okolni čimbenici, loša proteza, loša higijena, pušenje, sistemske bolesti ili stanja, uzimanje imunosupresiva i kortikosteroida, manjak vitamina B i šećerna bolest. Češća je kod osoba koje konzumiraju alkohol, cigarete ili drogu, te kod onih koji se lošije hrane.

Razvoju infekcije kandidom sklonije su žene.

 

SIMPTOMI- bjelkaste, siraste nakupine u usnoj šupljini, bijeli jezik, otečena donja usna, okus metala u ustima, loš zadah, krvarenje gingive, čirevi i napukao jezik.

 

DIJAGNOZA se postavlja na temelju kliničke slike i nalaza mikološkog brisa.

 

PROTETSKI PALATITIS- oblik kandidijaze koji se javlja kod nositelja gornje proteze. Zahvaća nepce i manifestira se upalom i crvenilom sluznice nepca, koje se širi duž cijelog ležišta proteze. Kod takvih slučajeva važno je voditi brigu o higijeni proteze.

 

ANGULARNI HEILITIS (ŽVALE)- je upala kutova usana koja se očituje crvenilom i osjećajem pečenja na spoju usana, a može prijeći u brazde i kraste.

 

Tijekom infekcija kandidom trebalo bi paziti koju hranu unosimo u organizam. Ugljikohidrati pogoduju razmnožavanju gljivica pa bi ih svakako trebalo izbjegavati. Preporučuje se uzimanje pripravaka koji jačaju imunitet, poput kefira, češnjaka, crnog kima, voća i povrća te vlaknaste hrane.

 

LIJEČENJE- lokalnom primjenom antimikotika od kojih se najčešće primjenjuju nistatin kapi i mikonazol gel, isključivo prema preporuci liječnika. Preporučuje se pojačana oralna higijena, konzumiranje probiotika i odgovarajuća prehrana.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje