DENTALNA MEDICINA , KOMERIČKI ANJA, dr.med.dent. (domski)

PRAVILNO KORIŠTENJE I ODRŽAVANJE PROTEZA

08.02.2019

Autor

ANJA KOMERIČKI dr.med.dent. (domski) 

Zubne proteze su vrijedna i skupa pomagala, s kojima se treba znati pravilno služiti. To nisu "treći zubi", već samo ljudski pokušaj nadomještanja žvačnih, estetskih i fonetskih funkcija koju prirodni zubi imaju.

 

STRPLJENJE- proteza se osjeća kao strano tijelo u ustima i potrebno je nekoliko dana za privikavanje jezika na protezu, pogotovo ako je oblik proteze malo neobičniji i kompliciraniji.

 

ŽULJANJE- u početku proteza može žuljati. Mnogo ovisi o sposobnosti pacijentovog organizma da se navikne na strano tijelo u ustima, na pritisak koji proteza pravi i tolerira tu "neugodu", pa treba biti spreman na moguća prilagođavanja proteze. Dobro je nositi protezu bar dva sata prije dolaska stomatologu da se vidi gdje je nažuljalo ali ne smije se forsirati nošenje tako da nažulja do krvarenja.

 

PRILAGODBA- ubrzati će se ako se proteza u početku stalno nosi (i po noći) i vadi tek na po nekoliko sati. Nakon navikavanja, proteze bi preko noći trebalo vaditi iz usta da se tkiva odmore od proteze. Potpune proteze koje pokrivaju najviše tkiva, ne bi trebalo nositi bar 4 do 8 sati dnevno, kako bi se tkiva ležišta odmorila i smanjio štetan utjecaj neprekidnog nošenja.

 

IZGOVOR- pacijent se treba naučiti govoriti s novim protezama. Obično problemi traju samo prvih par dana. Vježbom će se naučiti novi način govora. Treba čitati novine pred ogledalom, pričati sa ukućanima, govoriti glasno i polagano.

 

JELO- osjećaj okusa bit će nešto promijenjen zbog oblaganja nepca protezom. U prvo vrijeme treba uzimati male zalogaje i mekanu hranu. Ne smije se odgrizati tvrda hrana prednjim zubima, nego se treba isjeći na manje komade i žvakati ih stražnjim zubima u protezi. Žvakati treba s obje strane da se proteza ravnomjerno optereti.

 

PRIČVRŠČIVAČ- pasta Kukident, Corega ili neka druga pomaže periodu navikavanja jer protezu zalijepi za bezube grebene. Ne treba je koristiti svakodnevno dulje od tjedan dana jer može oštetiti sluznicu.

 

HIGIJENA- protezu i preostale zube treba rigorozno čistiti. Da bi se spriječio karijes na preostalim zubima, pogotovo na zubima na koji su postavljene kvačice. Usta i protezu treba prati nakon svakog jela i prije spavanja.

 

Proteza se lako čisti upotrebom male, čvrste četkice, kao i upotrebom pasta za čišćenje proteza. Ako proteza nije u ustima čuva se u čaši s vodom. Dodatno čišćenje može se obaviti sa otopinama za čišćenje proteza. Razrjeđene koncentracije natrij hipoklorita i clorhexidine gluconata su učinkovita sredstva ali samo za akrilatne proteze. Metalne (wironit) proteze mogu izgubiti sjaj i od njega postati mrljaste.

Kad proteze nisu u ustima treba ih spremati u posudu sa vodom da se ne osuše jer bi se u tom slučaju skvrčila i deformirala.

 

KONTROLNI PREGLEDI- kontrole bi se trebale raditi svakih šest mjeseci. Tada se stegnu razlabavljene kvačice, pregledaju tkiva koja nose protezu, promjene u zglobu, pregledaju se preostali zubi i kontrolira se količina plaka.

 

NEMOJTE SAMI BRUSITI PROTEZU, LIJEPITI JE NITI SAVIJATI KVAČICE!

 

ZAPAMTITE!

  • rukujte s protezama pažljivo da bi se izbjegli lomovi, i savijanje. Šteta se dešava kad je proteza izvan usta, kao posljedica pada pri čišćenju. Puknuti zub ili baza proteze može se popraviti, kako i slomljena kvačica, ali savijeni skelet više se nikad neće moći prolagoditi situaciji u ustima.

  • Zaštitite preostale zube od karijesa pravilnom higijenom, prehranom i redovitim odlascima stomatologu. Zaštitite parodont zubi čuvajući zubni greben. To se postiže povremenim podlaganjem proteze.

  • Dobitak proteze zahtjeva redovitu i stalnu brigu pacijenta i stomatologa.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje