DENTALNA MEDICINA, Gorana Ercegović Pavlović, dr.med.dent. (domski)

Ljuskice (keramičke fasete) ili veneers

07.02.2019

Autor

GORANA ERCEGOVIĆ PAVLOVIĆ dr.med.dent. (domski)Kvalitetno i dugotrajno estetsko riješenje.

Keramičke fasete ili kako se popularno nazivaju "ljuskice" su tanke, individualno izrađene ljuske koje prekrivaju prednju i ovisno o slučaju, dio ostalih ploha zuba.

Izrađene su od kvaliltetne  bezmetalne keramike ili cirkona koji su iznimno postojani materijali, ne lome se, ne skupljaju pigment i što je najvažnije, izgledaju vrlo prirodno.

Ljuskicama se mogu prekritinezadovoljavajuća boja i diskoloracija zuba, kao i promijeniti njihov oblik, veličina i duljina.

Slučajevi u kojima su zubi obojeni, pretamni, prežuti, kratki ili premali u svim dimenzijama, a pri tome zdravi ili s tek neznatnim ispunima, idealni su za ljuskice.

Vrlo česta indikacija su i dijasteme ( preveliki razmaci između zubi) koje se jednostavno popunjavaju uz minimalnu preparaciju zuba,. Istrošenim slomljenim ili okrhnutim zubima ovakav će nadomjestak omogućiti optimalan oblik i veličinu.

 

Estetski nedostatci koji se mogu ispraviti:

-tamni i diskolorantni zubi

- preveliki razmaci među zubima (dijasteme)

-otkrhnut zub

-zubi nepravilnog položaja

-zubi nepravilne veličine

 

Prednosti keramičkih ljuskica:

- minimalna redukcija zuba 

- prirodan izgled - keramika imitira caklinu prirodnog zuba

-ne lomi se i ne skuplja pigmente

-postupak bezbolan i neinvazivan

 

Sam postupak za pacijenta je bezbolan i neinvazivan Zubi se izbruse u minimalnom  obujmu (oko 0.5 mm) uz male količine lokalne anestezije. Nakon uzimanja otiska pacijent dobije privremene nadomjestke, a trajni se izrađuju u CAD CAM sustavu , te se prilikom sljedećeg posjeta pacijenta isprobaju i u konačnici trajno pričvršćuju na zub.

Pacijenti s ovakvom vrstom nadomjestaka mogu provoditi svoje uobičajene higijenske navike uključujući: čišćenje zubnim koncem, interdentalnim četkicama kao i oralnim tušem.

Kvalitetno izrađene ljuskice mogu trajati jako dugo (održavanje higijene i redovite kontrole).

 

 

 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje