DENTALNA MEDICINA, SANDEV LIVIO, dr.med.dent. (domski)

ZUBNI IMPLANTATI

25.01.2019

Autor

LIVIO SANDEV dr.med.dent. (domski)Nedostatak jednog ili više zuba u današnje se vrijeme preporuča, kada god je to moguće, nadomjestiti implantatima.

Puno je razloga koji govore u korist implantata u odnosu na most, ali dva su najvažnija: prvi je taj što na ovaj način čuvamo susjedne zube a drugi da na taj način preveniramo atrofiju i povlačenje kosti na mjestu izgubljenog zuba.

Primjerice, pri izradi zubnog mosta, da bi nadomjestili samo jedan zub, moramo izbrusiti dva susjedna zuba. Ako su susjedni zubi avitalni, imaju velike ispune i slično to i nije neka šteta, ali čak i u takvim slučajevima pacijentu često preporučamo opciju ugradnje implantata radi očuvanja kosti kao i zbog lakšeg održavanja higijene.

Isto tako, nakon vađenja zuba okolna kost ima tendenciju povlačenja, a ugradnjom  implantata postižemo prijenos  žvačnih sila u okolnu kost slično kao i kod prirodnog zuba, što daje impuls kosti da se neprestano prirodno obnavlja, pregrađuje i dalje “živi” kao da podupire prirodan zub.

Dentalni implantat sastoji se od implantata u užem smislu riječi – titanskog vijka koji se postavlja u kost, krunice – dijela kojeg vidimo u ustima te nadogradnje koja povezuje ta dva dijela.

All-on-4 je metoda izbora kod osoba koje žele fiksni protetski rad ,a koje su izgubile sve svoje zube ili imaju zube koji su u jako lošem stanju i predviđeni su za vađenje.

Isto tako ona se koristi kod osoba koje imaju minimalnu količinu kosti koja je potrebna da bi se ugradili implantati i nisu kandidati za uobičajenu implantoprotetsku rehabilitaciju (fiksni most na 6 ili više implantata).
Ova metoda također omogućeje izradu privremenih zubi u istom danu, neposredno nakon ugradnje implantata. Privremeni rad ostaje fiksiran na implantatima sve dok oni ne zacijele.

Nakon otprilike tri mjeseca izrađuje se definitivni protetski rad.

Prednosti metode ALL-ON-4 nad uobičajenom implantoprotetskom terapijom bezube čeljusti su:

  • Fiksni zubi u svega nekoliko dana do čak nekoliko sati
  • Cjenovno povoljnije rješenje od uobičajene implantoprotetske rehabilitacije

Isključuje nadogradnju kosti i podizanje dna sinusa


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje