DENTALNA MEDICINA, SANDEV LIVIO, dr.med.dent. (domski)

SVAKODNEVNA HIGIJENA USTA I ZUBA

25.01.2019

Autor

LIVIO SANDEV dr.med.dent. (domski)Pravilna oralna higijena je najbolja zaštita i preventiva od većih dentalnih problema i komplikacija u budućnosti. Ako vam kažemo da samo ispravnim četkanjem zubi možete izbjeći čak 70% najčešćih bolesti, znatno smanjiti troškove liječenja, i najviše od svega – znatno smanjiti brige i probleme, biste li se potrudili naučiti četkati zube? I za to vam je potrebno samo nekoliko minuta dnevno!

Krenimo redom, higijenom zubi postiže se potrebna zaštita od štetnih bakterija i mikroba koji uzrokuju dentalne probleme od kojih su najčešći: karijes, zubni kamenac, loš zadah, krvarenje desni i slične oralne infekcije koje, ukoliko se u začetku ne uklone, mogu dovesti do ozbiljnijih problema kao što su gingivitis i parodontološke bolesti.
 

Kako se provodi ispravna oralna higijena?

Između redovite posjete stomatologu, postoje jednostavni koraci i pravila oralne higijene koje svatko od nas može poduzeti kako bi uvelike smanjio rizik od propadanja zubi, bolesti desni i drugih stomatoloških problema. Za to Vam samo trebaju samo mrvica upornosti (koja će ubrzo postati navika), dobra zubna četkica i svakodnevna higijena za stvaranje dugoročnog pozitivnog učinka.

Osnovni koraci oralne higijene su:

  • temeljito četkanje zubi tri puta dnevno barem 3 minute
  • čišćenje zubnim koncem
  • četkanje jezika
  • uravnotežena i pravilna prehrana, uz minimaliziranje grickalica između obroka
  • posjet stomatologu svakih 6 mjeseci

Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje