DENTALNA MEDICINA, PAVIĆ PATRLJ MAJA, dr.med.dent. (domski)

TRUDNOĆA I PROMJENE U USNOJ ŠUPLJINI

25.01.2019

Autor

MAJA PAVIĆ PATRLJ dr.med.dent. (domski)Trudnoća,osim što uzrokuje promjenu tjelesne težine žene i promjene pojedinih organa,također mijenja i sluznicu usne šupljine na način da ona postaje puno bolje prokrvljena. Zbog toga zubno meso izgleda crvenije,sjajno i natečeno, a vrlo često može lako i prekomjerno krvariti. Iako se ove promjene uglavnom povezuju sa neodgovarajućom oralnom higijenom,treba naglasiti da se mogu javiti i kod trudnica koje dobro održavaju oralnu higijenu,te iako ih uglavnom povezujemo sa periodom drugog tromjesečja, mogu trajati i do kasne trudnoće, pa čak i do nakon poroda,kad se razine hormona ponovno vraćaju u normalu.

Vrlo je važno imati uravnoteženu prehranu,jer se zubi djeteta počinju oblikovati već u šestom tjednu trudnoće,a za njihov pravilan razvoj potrebno je organizmu osigurati dovoljnu količinu bjelančevina,masti,ugljikohdrata,folne kiseline,vitamine A,D,C,minerale iz voća,povrća,mlijeka i mesa,te svakako obratiti pažnu na unos tekućine; izbjegavati štetne stvari poput duhana i alkohola,redovito vježbati (primjereno svakom tromjesečju), a posebnu pažnju treba posvetiti održavanju oralne higijene.

Ukoliko je oralna higijena loša, u kombinaciji sa promjenama razine hormona estrogena i progesterona,mučninama i povraćanjem, nerijetko se u trudnica razvija upala zubnog mesa – gingivitis. To se stanje još uvijek može zaustaviti provođenjem zadovoljavajuće oralne higijene,no ukoliko se zanemari može napredovati i prijeći u upalu potpornih struktura zuba – parodontitis, koji pak u konačnici može dovesti i do gubitka zuba i okolnog koštanog tkiva, a uznapredovala upala povećava i rizik od prijevremenog poroda,te rađanje djeteta male porođajne težine.

Osim promjena zubnog mesa, zbog učestalih povraćanja,promjene kiselosti sline,te promjene prehrambenih navika dolazi i do povećanog nakupljanja zubnih naslaga,koje koloniziraju bakterije koje proizvode kiselinu i dovode do nastanka karijesa zuba.

Kako bi se navedena stanja prevenirala, najvažnije je pravilno održavati oralnu higijenu, dakle obavezno pranje zubi barem 2-3 puta dnevno, te čišćenje interdentalnih (međuzubnih) prostora, redoviti odlasci stomatologu (otprilike svaka 3 mjeseca) radi uklanjanja kamenca i plaka,te eventualne promjene dotrajalih ispuna, a hitne zahvate bi u trudnoći svakako trebalo pokušati izbjeći!

Pridržavanjem uputa o pravilnom održavanju oralne higijene,dolascima na redovite kontrole, te liječenjem eventualnih upalnih promjena u usnoj šupljini, svaka bi trudnica trebala moći pobiti uvriježeni mit o gubitku po jednog zuba u svakoj trudnoći!


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje