OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA, TUBIN COTA VESNA, dr.med.spec.obiteljske med. (domski)

ZNAČAJ SAMOKONTROLE GLUKOZE U KRVI KOD BOLESNIKA KOJI BOLUJE OD ŠEĆERNE BOLESTI

24.01.2019

Autor

VESNA TUBIN COTA dr.med. (domski) 

 

ZNAČAJ SAMOKONTROLE GLUKOZE U KRVI KOD DIJABETIČARA je sastavnica suvremenog liječenja šećerne bolesti. Preporučuje se osobama oboljelim od šećerne bolesti u svrhu postizanja ciljnih vrijednosti glikemije i sprečavanje hipoglikemije .Svrha samokontrole je prikupljanje točnih podataka o razini šećera u krvi u različitim periodima dana kako bi se omogućilo održavanje ciljne razine glukoze u krvi uz precizne prehrambene režime , tjelovejžbu i farmakoterpiju.

 

OSNOVE SAMOKONTROLE GLUKOZE U KRVI

 

Osobu koja će provoditi samokontrolu potrebno je upozoriti da prije samog mjerenja glukoze u krvi potrebno pažljivo oprati ruke sapunom i osušiti ih. Set za mjerenje šećera u krvi-glukometar, lancete i dijagnostičke trakice ne bi trebali dirati neopranim ili vlažnim rukama. Dijag. Trakice treba čuvati u originalnom spremniku, zatvorene, na sobnoj temperaturi. Takođe treba povremeno provjeravati datum valjanosti otisnut na na spremniku.

 

TERAPIJSKI CILJEVI I USPJEŠNA SAMOKONTROLA

 

Uspješna samokontrola šećera u krvi ovisi o razini edukacije bilesnika o bolesti te njegovoj sposobnosti razumijevanja izmjerenih rezultata.

U većine oboljelih od šećerene bolesti Tip 2 premea zajedničkim smjernicama Američkog dijabetološkog društva i Europskog dijabetološkog društva preporuča se snižavanje HBA1C do

7,0 % kako bi se smanjila učestalost mikrovaskularnih komplikacija . U idealnim uvjetima ciljna koncentracija glukoze u krvi natašte treba biti od 3,9- 7,2 mmol/l , a postprandijalno do 7,8 mmol/l .

Međutim zadovoljavajuće vrijednosti glikoziliranog hemoglobina ( 7,5_8,0) kod osoba starije životne dobi s komorbiditetom i kod kojih dijabetes već dulje traje , uz izbjegvanje hipoglikemije , može se postići održavanjem prosječne koncentracije GUK-a u vrijednostima od 8,3- 8,9 mmol/l .

Preporuka svih stručnih društava prema navedenim smjernicama za liječenje dijabetesa Typ 2 je potreba za individualnim pristupom u liječenju šećerne bolesti.

 

Samokontrola glukoze u krvi izuzetno je važan element prilikom korekcije terapije i ključan faktor za procjenu uspješnosti liječenja .

Ciljevi samokontrole su osnaživanje bolesnika i njegovo osvješćivanje o utjecaju pojedinih postupaka prehrane i životnih navika na glikemijsku kontrolu te korištenje podataka o kretanju glikemije za prilagodbu terapije u liječenju bolesti a samim tim izbjegavanje i liječenje komplikacija bolesti te racionalizacija troškova liječenja šećerne bolesti.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje