OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA, GRAFF GYUGECZ KAROLINA, spec.obiteljske medicine (domski)

Gastroezofagealni refluks/GERB

21.01.2019

Autor

KAROLINA GRAFF GYUGECZ spec.obiteljske medicine



GASTROEZOFAGEALNA BOLEST/GERB je posljedica vraćanja želučanog sadržaja u jednjak. Najčešći simptom refluksne bolesti je žgaravica koja se manifestira osjećajem žarenja ispod prsne kosti. Osim žgaravice simptomi refluksne bolesti su povrat želučanog sadržaja u grlo, poteškoće s gutanjem, promuklost i nadražujući kašalj. Kod većine bolesnika tegobe se pogoršavaju nakon jela, prilikom saginjanja, vježbanja i ponekad nakon lijeganja. Osim medikamentozne terapije koju Vam je propisao liječnik, mogu Vam pomoći i sljedeće mjere.

OPĆE MJERE:

  • Dnevni unos hrane rasporedite na 5 – 6 manjih obroka dnevno, ne lijegajte najmanje 3

sata nakon jela

  • Jedite polagano i dobro prožvačite hranu

  • Vodite bilješke o hrani koja pogoršava / poboljšava Vaše stanje, provodite eliminacijsku

dijetu - izbjegavajte namirnice koje tipično pogoršavaju simptome: kava, crni čaj, slatka gazirana pića, alkohol, čokolada, proizvodi koncentrata rajčice, luk, menta, agrumi, ljuta i zacinjena hrana, pržena i masna hrana, žvakaće gume

  • Prestanite pušiti (nikotin slabi zatvaranje donjeg mišica jednjaka)

  • Spavajte s uzdignutim uzglavljem

  • Izbjegavajte cesto saginjanje te dizanje teških predmeta (pogotovo nakon jela)

  • Ukoliko imate prekomjernu tjelesnu masu, konzultirajte lijecnika

u svezi kontroliranog načina mršavljenja

 

SKUPINA NAMIRNICA KOJE BI TRBALI IZBJEGAVATI

  • svježi topli kruh i peciva, dizana i lisnata tijesta

  • cjelovite žitarice i proizvodi

  • punomasno mlijeko, kiselo vrhnje s vecim % mlijecne masti, zreli, masni i dimljeni sirevi

  • pržena i pohana mesa, masna i dimljena mesa, divljac, salame i trajne kobasice, industrijske paštete, mesne konzerve

  • masne ribe (skuša, tuna, srdela, šaran, som), riblje konzerve, sušena, marinirana, dimljena i soljena riba, morski plodovi

  • pecena jaja, omleti

  • kiselo, neoguljeno, nedozrelo, konzervirano, sušeno voće, grože

  • kiseli kupus, papirka, kelj, krastavci, patlidžan, prokulice, ukiseljeno i konzervirano povrce, prženi i peceni krumpir, bob, leca, grah

  • svinjska i guščja mast, majoneza

  • savijače, lisnata i dizana tijesta, palacinke, čokolada, kakao, kolači / keksi s nadjevom (orasi, mak, lješnjaci, bademi) i kremom, sladoled, umjetna sladila

  • alkohol, slatka gazirana pica, crni cajevi, crna kava, masne, industrijske gotove juhe i koncentrati

 

SKUPINA NAMIRNICA KOJA JE PREPORUČLJIVA

  • (polu)bijeli odstajali kruh, dvopek, toast, tjestenina,kuhane žitarice i žitne kašice na kompotu /

    obranom mlijeku (kukuruzna i pšenicna krupica, riža, zobene pahuljice, proso) obrano mlijeko (u hrani) i mlijecni proizvodi (do 1% m.m.) - sir svježi posni, jogurt, probiotik, acidofil, ponekad kiselo vrhnje 12%m.m.

  • bijelo meso peradi (puretina, piletina), nemasno mlado meso (teletina, janjetina, junetina, kunić), ponekad pureća / pileća prsa u ovitku, toast pureća šunka, nemasno svinjsko meso

  • bijela riba

  • tvrdo kuhana jaja

  • banana, kuhano, oguljeno voće, voćne kašice, domaći kompoti mlado i lako probavljivo povrće (krumpir, špinat, blitva, mrkva, cikla, tikvice, buča, oguljene rajčice, cvjetača, brokula, peršin, celer, koraba, mahune, grašak), kao salata (mlada mrkva, cikla, cvjetaca, zelena salata) s limunovim sokom, ponekad pasirani grah

  • ponekad bademi

  • maslinovo, suncokretovo ulje, ulje kukuruznih klica, ponekad margo light, maslac

  • biskvit, krupica i riža na obranom mlijeku, nabujak od riže i krupice (koh), med, džem, puding, keksi sa smanjenim udjelom masnoca

  • blagi limunov sok, sol, cimet, lovor, peršinov list

  • ponekad razblaženi jabučni ocat voda, blagi cajevi (kamilica, stolisnik, metvica), prirodni sokovi od voca i povrca bez šecera (sok od svježeg kupusa, od brusnice), slaba bijela kava, nemasne juhe od pasiranog povrca, peradi, teletine, riblja juha


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje