OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA, TUBIN COTA VESNA, dr.med.spec.obiteljske med. (domski)

AKTIVNA FOLNA KISELINA U TRUDNOĆI

16.01.2019

Autor

VESNA TUBIN COTA dr.med. (domski) 

AKTIVNA FOLNA KISELINA U TRUDNOĆI

 

VITAMIN B9 ILI FOLAT NEIZOSTAVNI DODATAK PREHRANI TRUDNICE VEĆ NAJMANJE 3 JESECA PRIJE TRUDNOĆE I JOŠ BAREM PRVA 3 MJESECA TRUDNOĆE I TO U DOZI OD NAJMANJE 400 ug NA DAN

 

Briga za zdrav razvoj dojenčeta započinje već prije njegova začeća. Zdravlje i nutritivni status majke glavni su čimbenci za uspješan početak, tok i završetak trudnoće. Od dostupnih izvora folata ljudsko tijelo u cijelosti može iskoristiti samo folate u aktivnom obliku 5-metil tetrahidrofolat.

 

Folat je esencijalni mikronutrijent koji kao kofaktor sudjeluje u različitim procesima u organizmu. Čovjek taj mikronutrijent ne može sam sintetizirati pa je ovisan o pravilnoj prehrani.

Folati imaju vrlo važnu ulogu u procesu dijeljenja stanica. Glavni su izvor folata u prirodi zeleno lisnato povrće , citrusi, jetra, grah ,i kelj.

Folna kiselina u prirodi nije prisutna, međutim ima bolje značajke u usporedbi s folatima pristunima u prirodi . Kemijski je stabilniji oblik koji naše tijelo lakše apsorbira. Sintetički proizvedeni oblik nakon apsorpcije je podvgnut brojnim metaboličkim reakcijama u tijelu u kojima nastaje za tijelo koristan oblik folata 5.metiltetrahidrofolat ili aktivna folna kiselina. Istraživači su napravili aktivnu folnu kislinu koju može upotrebljavati čitava populacija. Dostupna je u oblku dodataka prehrani a u nekim je zemljma dodaju hrani.

ZNAČAJ FOLATA U TRUDNOĆI

u ispitivanjima je dokazano da preventivno uzmanje folne kisline može smanjiti pojavu urođenih anomalija fetusa.

Oštećenje neuralne cijevi najčešća su i najfatlnilja oštećenja u razvoju središnjeg živčanog sustava. Zatvarnje neuralne cijevi započinje rano u trudnoći, između trećeg i četvrtog tjedna. U tom je razčdoblju za radrav razvoj fetusa ključna odgovarajuća razina folata, koja se postiže uzimanjem dodataka s folnom kiselinom.

Folati imaju važnu biološku ulogu i u nekim drugim procesima kao što su : sinteza novih stanica , sinteza eritrocita, normalan metabolizam imunološkog sustava, pravilan rast majčinih tkiva u trudnoći, smanjuju opasnost od psontanih pobačaja , potiču stvaranje majčinog mlijeka u vrijeme dojenja ,potiču spermatogenezu kod muškaraca.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje