ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, ANITA VIDUKA, dr.med.spec.ped. (domski)

GRIPA ili INFLUENCA

09.01.2019

Autor

ANITA VIDUKA dr.med.spec.ped. (domski)Gripa je teška, akutna, lako prenosiva bolest dišnog sustava uzrokovana virusom influence. Pojavljuje se svake godine u zimskim mjesecima u obliku manje ili veće epidemije.

Postoje tri virusa influence- tip A, B i C. Na površini lipidne ovojnice nalaze se dva virusna antigena- hemaglutinin /H/ i neuraminidaza /N/ koji mijenjaju svoja antigenska svojstva te nastaju mutacije virusa što je osobito karakteristično za virus tipa A. Upravo zbog korjenitih promjena virus influence tipa A može uzrokovati velike epidemije i pandemije te pojavu teških kliničkih oblika bolesti sa komplikacijama.

Jedini prirodni izvor infekcije je čovjek. Virus se prenosi kapljičnim putem ili izravnim dodirom te upotrebom inficiranih predmeta.

Inkubacija traje 1 do 3 dana. Bolest nastupa naglo, klinički je obilježena povišenom tjelesnom temperaturom, nerijetko i iznad 40 C, općom slabošću, malaksalošću, bolovima u mišićima te gubitkom teka. Prvih par dana je bez respiratornih simptoma a potom se javlja suhi, nadražajni kašalj, osjećaj žarenja u nosu i ždrijelu te promuklost. Povišena tjelesna temperatura obično potraje 4 do 6 dana. Moguća je pojava proljeva i povraćanja, osobito u male djece. Najčešće komplikacije gripe su u samom respiratornom sustavu- upala pluća, te upala srednjeg uha i sinusa.

Osnovno liječenje gripe je simptomatsko što uključuje nadoknadu tekućine, mirovanje te uzimanje lijekova za snižavanje temperature. Antibioticima se liječe samo komplikacije gripe uzrokovane sekundarnom bakterijskom infekcijom. Postoje i specifični antivirusni lijekovi koji skraćuju trajanje bolesti i smanjuju izlučivanje virusa.

Budući da je gripa teška bolest te da se javlja epidemijski važne su javnozdravstvene i epidemiološke mjere u prevenciji i suzbijanju bolesti. Jedini učinkoviti postupak u sprječavanju gripe je aktivna imunizacija koja se provodi mrtvim cjepivom. Primjenjuje se kombinirano trovalentno odnosno četverovalentno cjepivo.

Preporučljivo je cijepiti djecu /stariju od 6 mjeseci života/, osobito djecu sa kroničnim bolestima, osobe starije od 65 godina kao i ostale odrasle osobe sa kroničnim plućnim, srčanim i bubrežnim bolestima, dijabetičare te imunokompromitirane osobe.

 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje