SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA

08.01.2019SINDROM POLICICISTIČNIH JAJNIKA

je najčešći endokrinološki poremećaj koji pogađa jednu od deset žena. Poremečaj se javlja u pubertetu ali se može javiti i u odrasloj dobi. Danas se smatra da je za njegov nastanak najodgovornija genetika.

Sindrom policističnih jajnika je kronično stanje koje je karakterizirano neredovitim menstrualnim ciklusima(manje od 6-8 menstruacija godišnje) uz to je praćen povećanom razinom muških hormona ( androgena) koje uzrokuju pojačanu dlakavost, akne i gubitak kose.

Ostali simptomi i poremećaji vezani uz PCOS:

-neplodnost,odnosno smanjena plodnost uzrokovana neredovitim ovulacijama

-inzulinska rezistencija,razvoj šećerne bolesti

-kardiovaskularne bolesti

-povećanje tijelesne težine, odnosno pretilost

-povećana učestalost karcinoma sluznice maternice

-pojava apneje u snu ,kratkotrajni prestanak disanja

Pacjentica se najčešće javlja zbog neredovitih menstrualnih ciklusa, dermatoloških problema, odnosno zbog problema sa zanošenjem.

U dijagnostici uz standarno transvaginalni UZV pregled i prikaz policističnih jajnika, koji nikako ne može biti jedini kriteriji za postavljanje dijagnoze. Potrebno je učiniti bazalni hormonski status, test opterećenja glukozom te ostale lab pretrage.

Liječenje je kompleksno i indvidualno ovisno o dobi i izraženosti simptoma pojedine pacijentice.

-preporuke vezane uz pravilnu prehranu, tijelovježbu te redukciju tijelesne težine

-primjena hormonske kontracepcije i pri tome treba dati prednost kontracpciji sa antiadrogenim sastojcima koja smanjuje dijelovanje muških hormona u tijelu,te na taj način se usporavaju i smanjuje rast dlačica i akni. Oralna kontracepcija može smanjiti pojavu akni iako će nekim ženama biti potrebna dodatna terapija i tretmani po uputi dermatologa.

-primjena antiglikemika radi regulacije razine inzulina i šećera u krvi

-kod problema sa zanošenjem u obzir dolaze lijekovi za stimulaciju ovulacije

Sindrom policističnih jajnika je metabolički i endokrinološki poremećaj koji se uz izbjegavanje loših navika i pravilan odabir farmakoloških preparata, može se držati pod kontrolom i tako spriječiti dugoročne posljedice. Ovaj poremećaj zahtjeva dugogodišnji nadzor i liječenje ali uz upornost, pridržavanja savjeta i provođenja dane terapije ni uspijeh neće izostati.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje