DENTALNA MEDICINA, PAVIĆ PATRLJ MAJA, dr.med.dent. (domski)

KOLIKO ČESTO IĆI NA KONTROLU KOD STOMATOLOGA?

05.12.2018

Autor

MAJA PAVIĆ PATRLJ dr.med.dent. (domski)U praksi se nerijetko susrećemo sa pitanjem postavljenim od strane pacijenata: "Koliko bi se često trebalo dolaziti na stomatološku kontrolu?"

Nažalost,živimo u društvu u kojem je sasvim uobičajeno da se stomatologu ide samo kad je to nužno,tj. kad je već prisutna zubobolja.

Preporuka bi bila svakih 6 mjeseci,odnosno dvaput godišnje, kod osoba sklonijih karijesu čak i češće, no svakako najmanje jednom godišnje, kako bi se izvršio kontrolni pregled i utvrdio status zuba, očistio kamenac, te dogovorio daljnji termin za eventualnu sanaciju ukoliko je potrebno.

Redovitim kontrolama očuvat ćemo zdravlje zuba,usne šupljine,ali i smanjiti rizik od ozbiljnijih zdravstvenih problema, jer znamo da se razne bolesti i stanja organizma najranije uočavaju upravo u vidu promjena u usnoj šupljini.

Djeca do petnaeste godine trebala bi se kontrolirati i češće, otprilike svaka 3 mjeseca, jer se jedino na taj način može dobiti dobar uvid u provođenje oralne higijene,postojanje eventualnih razvojnih nepravilnosti, nepogodnih navika, pravilne izmjene mliječnih i trajnih zuba,itd, te će te sistematske kontrole u konačnici rezultirati dobrim zdravljem zuba i usne šupljine djeteta.

Upravo kod djece bi trebalo posebno poticati redovito pranje zuba i redovite i hrabre odlaske stomatologu, jer se te navike stječu od malih nogu, a od iznimne su važnosti za očuvanje zdravlja zubi i usne šupljine kroz cijeli život!


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje