ORTODONCIJA, Andrijana Kovačić, mr.sc. doktor dentalne medicine, specijalist ortodont

Estetska stomatologija

09.04.2018

Autor

ANDRIJANA KOVAČIĆ mr.sc Andrijana Kovačić dr.dent.med. spec.ortodont pon.,sri.,pet-ujutro, uto i čet.-popodneEstetika osmijeha 

 

 

Brojna istraživanja potvrđuju da da je glavna karakteristika, po kojoj ocjenjujemo ljepotu neke osobe – osmijeh.

Zdrav, lijep, prirodan i harmoničan osmijeh čini osobu atraktivnijom, uspješnijom.

Prema istraživanju koje je provela agencija Kelton Global u ime American Academy of Cosmetic Dentistry, prvi pozitivan dojam o nekoj osobi ide u korist atraktivnog osmijeha.

Slavna psihologinja Nancy Etcoff ističe kako lijep osmijeh se pozitivno odražava na samopouzdanje osobe. "Loši zubi" mogu biti prepreka prilikom napredovanja u poslovnoj hijerarhiji, ali i u privatnom život pojedinca.

Danas je estetika osmijeha nametnuta utjecajem medija koji osmijeh poznatih ličnosti (glumaca, pjevača, TV zvijezda)  propagiraju kao ideal kojem trebamo težiti.

Lijep osmijeh je njihov ˝prozor u svijet˝ i zbog toga mora biti savršen.

Pojam idealnog, holivudskog osmijeha nije stalan već se i on vremenom mijenjao.

 U početku, holivudski osmijeh je bio sinonim za pretjerano bijele i morfološki neprirodne zube. Danas se teži osmjehu koji zadovoljava estetske parametre ali i prirodan izgled, te se pri kreiranju osmijeha u namjerno unosi "mala doza nesavršenosti" koja će zube učiniti prirodnijima.

U Japanu na pr. holivudski osmjeh nije sinonim savršenog osmijeha i ukoliko žele izgledati "zauvijek mlado", yaeba ili preklopljeni zubi su način da to Japanci i ostvare. Yaeba se prevodi kao dupli zub i ordinacije dentalne medicine diljem Azije  nude svojim pacijentima i tu opciju jer se vjeruje da osmjeh sa iskrivljenim i preklopljenim zubima čini osobu "mlađom ili vragolastijom".

Iako je  pojam estetike osmijeha subjektivan i društveno kulturološki ovisan, postoje matematički i geometrijski koncepti analize odnosa usana i zubi i njihove usklađenosti , te harmoničnog uklapanja u cjelinu lica. 
 

Estetetska stomatologija
 
Nekada je uloga stomatoloških zahvata bila liječenje patoloških procesa. Težilo se postizanju funkcionalnosti stomatognatog sustava, a samoj estetici se nije pridavao značaj.

Danas je estetika sve zahtjevniji kriterij u rehabilitaciji stomatoloških pacijenata. Upravo je nezadovoljavajuća estetika postala i najčešći razlog zbog kojeg  pacijenti posjećuju stomatologa. 

Glavni čimbenici osmijeha te ujedno i najvidljiviji parametri su gornji prednji zubi. Njihova obilježja (oblik, veličina, boja i položaja unutar zubnog luka), od presudnog su značaja u postizanju skladnog osmijeha .

Lijep osmijeh posljedica je harmoničnog odnosa oblika, struktura i tonusa mišića lica, izgleda usnica i ,razine gingive, te veličine, morfologije (oblika) i boje zuba. Drugim riječima, lijep osmijeh rezultat je sklada svih struktura koje ga čine.

Uloga estetske stomatologije nije samo liječenje, nego i oblikovanje osmijeha.

Zahvati estetske stomatologije doprinose savršenstvu osmijeha u smislu promjene oblika, veličine, boje i položaja zubi. Obuhvaćen je širok raspon stomatoloških zahvata. Značajna terapijska mjera u suvremenoj dentalnoj medicini jest ortodontska terapija kojom se ispravljaju rotacije, nepravilan položaj zubi, anomalije zagriza i poboljšava izgled lica (facijalno estetika). Danas se često provodi i izbjeljivanje zuba, izrađuju se estetski ispuni ili keramičke ljuskice. U slučajevi gdje nema dovoljno zubnoga tkiva za izradu kompozitnog ispuna,  a oštećenje zuba nije toliko veliko da je nužna izrada zubne krunice, izrađuju se inlayi, onlayi i overlay. Ukoliko je pacijent tijekom života izgubio neke zube, ili ima prirođeni nedostatak zubi (hipodoncija) -zube koji nedostaju nadoknađuje se protetskim nadomjestcima (mostovima) ili se ugrađuju implantati na kojima se izrađuju krunice iz visoko estetskih materijala. Da bi se postigao lijep osmijeh često se ne tretiraju samo zubi već i zubno meso i usnice. Pozitivan utjecaj lijepog osmjeha na psihičko stanje pacijenta je potvrđen u brojnim istraživanjima te je  često važniji i od samog izgleda estetskog rada.

 

 

Individualan pristup pacijentu

Za uspješnu terapiju važna je dobro postavljena dijagnoza i plan terapije kao i suradnja pacijenta (dobra oralna higijena, redoviti posjeti stomatologu...).Prije samog zahvata stručni tim treba  pacijenta detaljno proučiti i proanalizirati. Svaki pacijent ima unikatne potrebe za tretmanom, a stomatološki  tim  dužan je prilagoditi te potrebe svakom pojedincu. Individualni  pristup pacijentu ujedno predstavlja i najbolju terapiju. Ukoliko tim doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara, ortodonta,  parodontologa, implantologa i kirurga poznaje pravila analize osmijeha i kliničke protokole te poštuje individualnost pacijenta, a pacijent dobro surađuje-rezultati terapije mogu biti vrhunski.

 

 

 
Dizajniranje osmijeha 
 

 

 Uz pomoć današnje moderne tehnologije osmijeh možemo oblikovati koristeći softverske programe koji omogućuju jednostavnu i potpunu vizualizacije krajnjeg rezultata rekonstrukcije osmijeha. U sam proces kreiranja osmijeha je od samog početka uključen i pacijent koji izražava želje u kreiranju svog osmijeha. Dizajniranje osmijeha može uključivati: promjenu položaja zubi, korekciju oblika i veličine zubi, promjene boje zubi korekcija odnosa zubi i zubnog mesa. Sve navedene promjene treba uskladiti s proporcijama lica kako bi zubi djelovali prirodno i skladno.

Zahvaljujući takvim softverskim sustavima je poboljšana komunikacija između svih članova dentalnog tima, ali i između pacijenta i doktora dentalne medicine. 

 

Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje