ORTODONCIJA, Andrijana Kovačić, mr.sc. doktor dentalne medicine, specijalist ortodont

Oralno i opće zdravlje

09.10.2017

Autor

ANDRIJANA KOVAČIĆ mr.sc Andrijana Kovačić dr.dent.med. spec.ortodont pon.,sri.,pet-ujutro, uto i čet.-popodne. Oralno zdravlje

Oralno zdravlje je stanje odsutnosti kroničnih bolova u području usta i lica, oralnih patoloških promjena, oralnih promjena sluznice, urođenih mana (kao što su rascjepi usne i nepca), parodontalnih (gingivalnih) bolesti, karijesa, gubitka zuba i drugih bolesti i poremećaja koji ograničavaju pojedinca pri žvakanju hrane, govoru ili ograničavaju njegovo psihosocijalno blagostanje.

Oralno i opće zdravlje su usko povezani. Dentoskeletalni deformiteti utječu na orofacijalne funkcije na više načina. Žvakanje hrane je nepravilno što se  negativno odražava na probavu i zdravlje gastrointestinalnog sustava, a time i na opće zdravlje. Nemogućnost zatvaranja usnica potiče na disanje kroz usta, te fiziološki predviđeno disanje kroz nos nije funkcionalno. Također je moguć negativan utjecaj na govor. Ukoliko su zubi loše položeni i zbijeni, otežano je i održavanje oralne higijene te se povećava mogućnost nastanka karijesa, nakuplanja  kamenca i parodontnih bolesti.

Osim fizičkog utjecaja, dentoskeletalne anomalije imaju i  veliki psihosocijalni učinak - utječu na  samopouzdanje osobe, njenu  afirmaciju u društvu, privatne i poslovne uspjehe, te  općenito  na kvalitetu života.

Oralno zdravlje je važan dio općeg zdravlja. Stoga bi stomatolozi pri svakodnevnom radu trebali obratiti pažnju ne samo na oralno zdravlje i probleme vezane uz oralno zdravlje, nego sagledati pacijenta u cjelini te procijeniti kakav će biti utjecaj terapije na opće zdravlje i kvalietu života pacijenta.

Cilj suvremene dentalne medicine  jest unaprijediti ukupnu kvalitetu života pacijenata, a ne samo poboljšati oralno zdravlje.

Prije početka stomatološke terapije važno je znati  očekivanja pacijenta u vezi s predloženim zahvatom, a često je potrebno i postići kompromis između pacijentovih očekivanja i realnih mogućnosti .


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje