PALIJATIVNA SKRB

Palijativna skrb

19.07.2019Što je palijativna skrb?

Palijativna skrb je pristup koji poboljšava kvalitetu života bolesnika i njihovih obitelji suočenih s problemima potencijalno neizlječivih, uznapredovanih bolesti, putem sprječavanja i ublažavanja patnje pomoću ranog  prepoznavanja i besprijekorne prosudbe  te  liječenja boli i drugih problema - fizičkih, psihosocijalnih i duhovnih.

 Palijativna skrb je interdisciplinarna u svom pristupu te svojim djelokrugom rada obuhvaća bolesnika, obitelj i zajednicu. Obuhvaća zbrinjavanje bolesnikovih potreba gdje god da se za njega skrbi, bilo kod kuće ili u ustanovi.

 Palijativna skrb afirmira život, a smrt smatra sastavnim dijelom života, koji dolazi na kraju, ona smrt ne ubrzava niti je odgađa. Ona nastoji očuvati najbolju moguću kvalitetu života sve do smrti.

Razine palijativne skrbi

*Opća palijativna skrb:

zdravstveni profesionalci, te psiholozi, socijalni radnici i duhovnici te volonteri i udruge kojima palijativna skrb nije primarni posao nego u svom radu češće sudjeluju u skrbi za palijativne bolesnike, Pružatelji opće palijativne skrbi imaju osnovna znanja iz palijativne skrbi te znaju  prepoznati i riješiti nekomplicirane simptome.

Unutar primarne zdravstvene zaštite u opću palijativnu skrb uključeni su liječnik obiteljske medicine, patronažna sestra i medicinska sestra iz ustanova za zdravstvenu njegu u kući, a prema nalogu liječnika obiteljske medicine.

*Specijalistička palijativna skrb:

 dobro educirani zdravstveni profesionalci i dobro educirani psiholozi i socijalni radnici koji se isključivo bave palijativnom skrbi  te volonteri i organizacije civilnog društva za palijativnu skrb.

 

Vezani sadržaji


Što ako sam POZITIVAN na KORONAVIRUS

Preuzmite infografiku ovdje

Preuzmite infografiku