DENTALNA MEDICINA, ĐEREK BRANIMIR, dr.med.dent. (domski)

Važnost higijene krunica i mostova

25.11.2015

Autor

BRANIMIR ĐEREK dr.med.dent. (domski)Protetski nadomjestci izrađuju se u stanjima kada pacijentu nedostaje jedan ili više zuba. Opća podjela klasificira ih u mobilne i fiksne nadomjestke. Ukoliko uvjeti u ustima dozvoljavaju, ovisno od broja, stanja i rasporeda preostalih zuba, uvijek je bolje pribjegavati izradi fiksnih nadomjestaka, tzv. mostova.  Mostovi se sastoje od nekoliko povezanih umjetnih keramičkih zuba koji nadoknađuju zub/e koji nedostaju. Pored mostova mogu se u ustima izrađivati i pojedinačne solo krunice.

Ovim putem skrenuo bih pažnju na važnost odgovarajuće oralne higijene kod pacijenata koji nose neke od fiksnih nadomjestaka. Dakle, pacijent koji ima most ili jednu solo krunicu mora posvetiti veću pažnju higijeni svojih usta i zuba nego osoba sa zdravim zubima. Naravno, u ovo vas mora uputiti vaš stomatolog. Vijek trajanja jednog mosta zavisi jednako kako od stomatologa tako i od vas samih.

Neposredno nakon cementiranja mosta, pacijentu se savjetuje da ništa ne jede narednih dva sata. Također, tijekom tog dana potrebno je jesti mekaniju hranu, kako bi se izbjegle mikrotraume na cementirani most koje može izazvati žvakanje i odgrizanje čvrste hrane, a i da se ostavi vrijeme cementu da se do kraja veže.

Ne manje važni savjeti jesu o tehnici pranja zuba. Ponekad pacijenti misle da su nakon izrade krunica ili mosta njihovi zubi trajno zaštićeni i da se više ne mogu pokvariti. Ovakvo mišljenje je potpuno pogrešno, naprotiv, zubi ispod navlaka su još podložniji karijesu i potrebna im je intenzivnija higijena nego zdravim zubima. Potrebno je temeljito četkati najosjetljivija područja – spojeve krunica sa zubom u predjelu zubnog vrata , te prostore između zuba.

Što se tiče sredstava kojima se održava oralna higijena - tu nema nekih novosti. Dakle, zubna četkica i pasta za zube kao osnovni set, a tu su i zubni konac te interdentalna četkica – moćno sredstvo za čišćenje međuzubnih prostora. Ako su  navlake razdvojene na više mjesta onda pomoću zubnog konca očistite međuzubne prostore. Ako ne možete proći koncem, tu su interdentalne četkice kojima prolazite između dva zuba, ali do desni, tako da prođete četkicom na suprotnu stranu „iza zuba“. Poslije ovakvog čišćenja operite zube četkicom i pastom, blagim kružnim pokretima tako da masirate i desni, jer nema potrebe da „četkate“ keramiku, njoj se ne može ništa dogoditi. Na kraju isperite usta sa nekom od vodica za ispiranje usta. Također, vrlo korisno sredstvo za higijenu kod zubnih mostova je i - oralni tuš.

Obavezno operite zube dva puta dnevno (po tri minute) pastom i četkicom, a konac ili interdentalnu četkicu je dovoljno upotrijebiti jednom dnevno. Ovakvom oralnom higijenom, te redovnom kontrolom svakih 6 mjeseci, vaš most ili krunica će trajati puno više nego što ste očekivali – čak i do 10 godina. Iako je neki optimalan vijek trajanja 5 godina.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje