ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, SEKULOVIĆ LIDIJA, dr.med.spec.ped. (domski)

Cijepljenje protiv gripe

02.08.2019

Autor

LIDIJA SEKULOVIĆ dr.med.spec.ped. (domski)U posljednjih  nekoliko godina  bolesti izazvane virusom gripe postaju sve veći i ozbiljniji problem .Dok je ranije bila preporuka cijepljenja protiv gripe većinom za malu djecu , starije i oboljele od kroničnih bolesti , sada je preporuka cijepljenja  za  sve u životnoj dobi iznad  6 mj. !  Populacija pod posebnim rizikom kao što se  djeca mlađa od 5  god., a posebno ona mlađa od 2  god., kao i populacija starija od 65  god., oboljeli od kroničnih bolesti, osobe u domovima , treba osobito poticati na cijepljenje .

Unazad   nekoliko godina  viđamo mlade , prethodno zdrave osobe kako umiru od gripe. Nažalost danas svjedočimo pojavi  smrti  prethodno zdrave djece , od komplikacija gripe. Zbog  toga  smatram  da je  cjepivo protiv gripe  jedno od najvažnijih cjepiva  koje mi pedijatri danas primjenjujemo .  Ipak  još uvijerk postoji stigma  oko cijepljenja protiv  gripe.  Cjepivo  više nije samo opcija , nego imperativ.

Iza  cijepljenja  može  biti blaga febrilna reakcija , kao znak dobrog odgovora na cjepivo i vjerojatnost da je cjepivo učinkovito.

Učinkovitost cjepiva varira  od sezone  do sezone  i dijete može dobiti gripu unatoč cijepljenju, ali je tada klinička slika blaža , a težih komplikacija   u cijepljenih nema , što znači da je značajno manji rizik od pobola i smrti u cijepljenih.

Gripa nije samo  prehlada i nije poput  drugih  viroza . To je uistinu ozbiljna infekcija koja se  može komplicirati sa  pneumonijom , miokarditisom , encefalopatijom  , komom , čak i smrću , i to u , do tada , zdrave djece !

Cijepiti se treba već od kraja listopada   jer cjepivu treba i do 2  tjedna da pruži zaštitu od gripe.

 

 


Što ako sam POZITIVAN na KORONAVIRUS

Preuzmite infografiku ovdje

Preuzmite infografiku