ZDRASTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, LUČEV OSKAR, dr.med.spec.ped. (domski)

ANEMIJA

03.07.2019

Autor

OSKAR LUČEV dr.med.spec.ped. (domski)U nekoliko prijašnjih stranica spominje se, napisano je o  više  ili manje poznatim znakovima koje dijete pokazuje pri svom rastu i razvoju. Te znakove nazvali smo znakovi zdravlja. Izostanak jednog ili više znakova zdravlja upozorava nas da se radi o promjenama koje nam mogu biti predznak ili znak pojave bolesti. Dužnost roditelja je da kada zamijeti izostanak znakova zdravlja procijeni stanje bolesti. Ovisno o ostalim mogućim znakovima  preporuka je potražiti pomoć  liječnika.

Ljudi često govore o bljedoći odraslih, njihovoj svijetloj boji kože , posebice ponekad i sami primjećuju boju kože dojenčadi i male djece pa kažu da je  uz još neke druge znakove , njihovo ili naše dijete možda  slabokrvno.

Što to znači ?

Obično se tada pitamo  o kakvim promjenama se radi, koji organ ili sustav organa ne funkcionira pravilno, dobro u interesu izostanka bolesti i što je najvažnije u očuvanju zdravlja  djeteta.

Što o tome trebaju danas znati roditelji djece, dakle, njih pretežno  laike ne odvede u mogućnost krivog  zaključivanja, te nakon takvih zaključaka na moguće  loše djelovanje?

Krv je „ tekuće tkivo“ koje ima vrlo složenu ulogu u našem organizmu. Krvlju se u sva tkiva dovode hranjive tvari i kisik a odvode ugljični dioksid i otpadni produkti. Osim toga krv ima značajnu ulogu u obrani organizma- naročito od raznih infekcija. Ona se sastoji od eritrocita- crvenih krvnih tjelešaca, leukocita -  bijelih krvnih tjelešaca, trombocita – krvnih pločica s ulogom  u zgrušavanju krvi  i  plazme- krvne tekućine. Eritrociti sa svojim crvenim pigmentom – hemoglobinom po čitavom tijelu raznosi svim stanicama kisik, a nakon toga uzimaju ugljični dioksid koji se potom eliminira  iz organizma preko pluća. Ta izmjena plinova preko pluća nazivamo disanje (  sve je prikazano  vrlo pojednostavljeno ).

Mjesto nastanka eritrocita kod novorođenčeta je koštana moždina. Njihov vijek trajanja je oko 120 dana. Leukociti imaju ulogu stvaranja antitijela za obranu organizma od infekta. Dijele se prema nekim karakteristikama na neutrofile, eozinofile, bazofilne leukocite, limfocite i monocite ( također sve  prikazano je vrlo  pojednostavljeno ).

Mjesto nastajanja limfocita je tkivo limfnih čvorova, slezene i prsne žlijezde.

 Uz rezultat krvne pretrage nalaze se prosječne  krvne vrijednosti ispisane na laboratorijskim ispisima koji su formirani prema uzrastu ispitanika i njegove krvi. Te vrijednosti označeni su kao referentne vrijednosti, tako da nađeno stanje, rezultat,  pretrage lakoćom  vrjednujemo.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje