ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, SEKULOVIĆ LIDIJA, dr.med.spec.ped. (domski)

Melanom

01.07.2019

Autor

LIDIJA SEKULOVIĆ dr.med.spec.ped. (domski)Melanom postaje  sve izraženiji javnozdravstveni problem diljem svijeta. U Hrvatskoj iznimno raste broj novootkrivenih  melanoma,  a oboljeli se javljaju  liječnicima  sa zakašnjenjem , kada je bolest već u uznapredovaloom stadiju , što značajno smanjuje vjerojatnost izlječenja.

U borbi protiv melanoma ključna je prevencija , prvenstveno rizik izlaganja suncu i drugim umjetnim izvorima UV zraka , uz rano otkrivanje sumnjivih  promjena na koži.. Naša  koža pamti sve nokse  , a posebno dječja koža  koja  ima manje zaštitnih faktora i  tanja je  u odnosu na kožu odrasle osobe. Sunčeve zrake  , kao i radioaktivne , imaju kumulativnu ulogu  u organizmu čovjeka  , što znači da se  negativne promjene zbrajaju tijekom života osobe.  Zbog toga prevencija  loših  promjena na koži počinje od novorođenačke dobi .

To je zloćudni tumor  s najbržim  rastom  incidencije među svim  zloćudnim  tumorima . Stopa izlječivosti  je visoka  kod pravovremenog otkrivanja  promjene, što je važno obzriom da je pojavnost melanoma  u Hrvatskoj  u porastu -  u  2017. g.  za  23 %  viša nego  2016. god.

Borba protiv raka kože  počinje  brigom za zdravlje kože od najranije  dobi  djeteta.


Što ako sam POZITIVAN na KORONAVIRUS

Preuzmite infografiku ovdje

Preuzmite infografiku