ZDRASTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, LUČEV OSKAR, dr.med.spec.ped. (domski)

Moguće zapreke za dojenje!

12.06.2019

Autor

OSKAR LUČEV dr.med.spec.ped. (domski)Od tog malog postotka jedna do dvije majke mogu imati apsolutnu zapreku za dojenje i to obično radi kroničnih iscrpljujućih bolesti ili pak radi pojave rijetke bolesti – agalaktije- nedostatka mlijeka. U takvom slučaju dojenče se hrani  formula mlijekom- industrijskim  pripravkom od kravljeg mlijeka.

 U posljednje vrijeme pokušava se obnoviti nekada davno postojeća sabirališta,  laktariji i preko njih davati  žensko mlijeko onoj djeci koju majke nisu u stanju dojiti.

Postoje i relativne zapreke za dojenje koje se raznim , jednostavnim savjetima  ili prilagodbama mogu zaobići. Detalje o tome i kako pomoć majci kod dojenja  najčešće se  dobiva od medicinskog osoblja  koje se brine o  promicanju dojenju u javnim prostorima.

Jedna od češćih  relativnih zapreka za dojenje koje zahtijeva i liječenje dojilje je upalna promjena dojke koja se naziva mastitis. To stanje se prepoznaje po toplini dojki,otečedosti i zacrvenjenosti uz izrazitu bolnost i prisutnost visoke temperature. U takvom stanju nužno potrebna je intervencija liječnika u smislu antibiotskog liječenja i to onim antibiotikom kojeg i inače upotrebljavamo u liječenju dojenčadi i male djece u primjerenim dozama. Dojenje je moguće sa strane zdrave dojke, a mlijeko iz bolesne dojke se izdvaja i eliminira budući je zagađeno bakterijama.

Važno je napomenuti a i znati da je čin dojenja osim što ima prehrambene i imunološke vrijednosti stvara  duboku psiho emocionalnu  povezanost između majke  i djeteta. Kroz vrijeme dojenja ono postaje sve ugodnije kako za majku  tako posebno za dijete.

Raspravljati ,na ovom mjestu, o mnogim detaljima kod dojenj u smislu , kvalitete , količine posisanog mlijeka , nekim manjim poteškoćama u probavi mlijeka nije dobro ,

Preporučam sve detalje o dojenju potražiti u razgovor sa  stručnjacima prilikom obaveznih pregleda.

Najbolji znak da je sve u svezi dojenja majčinim mlijekom dobro, pravilno i uredno je napredak na težini uz  pravilan rast i razvoj.

Uz sve što činimo , radimo da prehrana dojenčeta bilo ona majčinim mlijeko ili pak prehrana s takozvanom formula mlijeko  koje nastaje industrijskom obradom kravljeg mlijeka s  ciljem približavanju kvaliteti majčinog mlijeka ipak potrebna je još i prevencija rahitisa ili popularno prevencija od mekih kostiju.

Druga važna preventivna mjera koja  se provodi je sprječavanju anemije ili slabokrvnosti.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje