ZDRASTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, LUČEV OSKAR, dr.med.spec.ped. (domski)

Ukratko o dojenju, majčinim mlijekom!

31.05.2019

Autor

OSKAR LUČEV dr.med.spec.ped. (domski)Ukratko o dojenju, majčinim mlijekom!

 

Na osnovu dugotrajnih praćenja, istraživanja i saznanja o majčinom mlijeku, mnogi stručnjaci  su došli do generalnog stava, važnog za pravilnu prehranu djeteta od rođenja pa dalje. Zaključak je da je jedina pravilna prehrana  za dijete – novorođenće je majčino mlijeko.

Opće poznata i lako dokaziva činjenica je da su dojenčad hranjena majčinim mlijekom, dakle dojena djeca daleko zdravija - manje obolijevaju od bolesti dišnih putova i organa, alergijskih oboljenja. Jednako tako  takva djeca manje obolijevaju od bolesti probavnih  organa.

Dokazano je da žensko mlijeko – majčino mlijeko ima veliku zaštitnu ulogu koju postiže prijenosom antitijela od majke na svog potomka. To jedan od načina  koji su značajni u postizanju i održavanju  u novorođenačkom imunitetu.

 

Ako ovu činjenicu postavimo na pravo mjesto očito je da zbog inih vrijednosti majčinog mlijeka nužno je potrebno uključiti se na sve moguće načine u promicanju dojenja.

U posljednjih više godina kod nas stagnira uloga majčinog mlijeka u prehrani dojenčadi. Čvrstim stavom o vrlo dobrom utjecaju  majčinog mlijeka u pravilnom rastu i razvoju naše djece možemo utjecati i stubokom promijeniti odnos prema svrsishodnosti, prednosti dojenja nad prehranom  takozvanim „formula„ mlijekom.

Dosadašnji pad dojenja, što prije treba pokrenuti u korist dojenja. Taj pad  dojenja je zapravo rezultat izrazite dosadašnje nebrige u edukaciji kako djevojaka, trudnica, rodilja budućih majki spram pozitivnog učinka dojenja u pravilnom, zdravom rastu i razvoju naše djece. Osim toga u edukaciji o svrsishodnosti dojenja treba uvesti edukaciju osoblja koje dolazi u direktni ili indirektni kontakt s rodiljom, majkom.

Kako sve to postići ?

Sve te osobe  koje su gore nabrojene treba ih najkasnije uvesti u takav projekt na svima razinama što prije. Jedno mjesto  gdje je moguće pozitivno djelovati prema što prije povećanju dojenja nalazim u savjetovalištima za trudnice gdje ih je moguće pozitivno motivirati prema dojenju. Osnove podučavanja se sastoji u osnovi  razuvjeriti majke  i uvjeriti ih u prednosti hranjenja dojenčadi majčinim mlijekom.

Zapreke, moguće, koje bi mogle negativno djelovati na promicanje prema dojenju mogu biti i kod same majke no na sreću one su minimalne. Prema podatcima iz različitih dostupnih  literatura i stručnih članaka ukazuju nam da zapreka kod dojenja od strane majke postoji u najviše  nekoliko postotaka.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje