DENTALNA MEDICINA , VLAŠIĆ DANIELA, dr.med.dent. (domski)

AKUTNA PSEUDOMEMBRANOZNA KANDIDIJAZA - MLIJEČAC ILI SOOR

30.04.2019

Autor

DANIELA VLAŠIĆ dr.med.dent. (domski)Kad roditelji primijete u ustima svoje novorođene bebe bjelkaste mrlje slične zgrušanom mlijeku, trebaju se posavjetovati s pedijatrom da nije u pitanju infekcija usta kandidom ( soor ili mliječac).

Soor ili mliječac je dosta česta pojava kod dojenčadi pa i male djece. Osnovne značajke su sljedeće: na unutarnjoj strani obraza prisutne su male bijele mrlje (koje se često spajaju) i slične su grudicama mlijeka. Na jeziku novorođenčeta mogu biti debele naslage koje ometaju i sisanje, a dojenče i malo dijete postaje razdražljivo i slabijeg apetita.

Infekciju uzrokuje mikroorganizam - gljivica Candida albicans, koja je sveprisutna u okolini pa i na koži i sluznicama.

U normalnim okolnostima, tijelo je u stanju zaustaviti rast gljivica i spriječiti njihovo širenje, no kad je prirodna otpornost tj. imunitet smanjen ili još nezrela, gljivica nema zapreke u svom rastu i lako uzrokuje infekciju. Kod dojenčadi tj. djece u dobi ispod godine dana, obrambeni sustav organizma još je nezreo, mogućnosti obrane su krhke i infekcija se lako javi.

 

Kako prepoznati soor

Na sluznici usta najprije se javljaju male bijelo-žučkaste mrlje, lagano uzdignute od podloge (naslage). Njihov izgled podsjeća na ugruške mlijeka, no razlikuju se od mogućih malih ostataka obroka po tome što se ne daju odvojiti od podloge, a ako se odstrane vidi se da je sluznica ispod njih upaljena.

U početku mrlje mogu biti vrlo guste i u potpunosti prekriti sluznicu jezika , obraza, desni uz širenje prema usnicama te ždrijelu i jednjaku.

Kad je soor izrazit, izaziva neugodu i smanjenu osjetljivost sluznice na mjestu gdje su mrlje guste, posebice na jeziku. Obično je prvi znak infekcije bezvoljnost koji dijete pokazuje pri sisanju, a posljedica je neugode koja se javlja tijekom uzimanja obroka.

Ako se bijele mrljaste naslage prošire prema grlu i jednjaku, mogu se javiti i smetnje gutanja te nadražaj glasnica.

Uz ovakve simptome treba obratiti pozornost i na druge simptome kao što su povišena temperatura, kašalj, probavne smetnje. Potrebno je posavjetovati se s pedijatrom, jer to može biti znak opće slabosti obrambenog sustava djeteta ( imuniteta).

 

Liječenje

Kod zdrave novorođenčadi, soor ne predstavlja neki poseban rizik, već je tek prolazna nelagoda. Obično prolazi sam po sebi, ali ponekad ipak treba pristupiti liječenju kako bi se skratilo trajanje i širenje infekcije.

Nije dobro ove mrlje odstranjivati mehanički, primjerice prstom, jer taj postupak može dovesti do površne ozljede sluznice, a povećava se i rizik da se infekcije proširi.

Ako su naslage jače raširene, treba ograničiti korištenje dude varalice i češće ju dezinficirati. Na dudama od silikona mikroorganizmi se teže razvijaju nego na onima od kaučuka i ako se javi soor bolje je koristiti ovaj tip duda za hranjenje bebe kao i silikonske dude varalice.

Ako se stanje na popravlja kroz dva dana nakon pojave prvih simptoma, treba se posavjetovati s pedijatrom koji će propisati lijek fungicidnog učinka ( koji uništava gljivice), a primjenjuje se na mjestu infekcije.

Ovakvo specifično liječenje treba provesti ako dijete slabije jede uslijed smetnji pri sisanju i gutanju hrane ili starije dojenče odbija čak i tekućinu.

 

Prevencija

Za prevenciju infekcije gljivicama, naročito treba obratiti pozornost na održavanje higijene svega što je u doticaju s djetetom.

Majka koja doji treba izbjegavati izlaganje bradavica dojke vlazi. Nakon podoja, dovoljno je čišćenje bradavica i areole prokuhanom vodom i nakon toga kratkotrajno izlaganje zraku da se bradavice osuše.

Ako beba ima soor ne treba prekidati dojenje. U cilju sprječavanja širenja gljivične infekcije na bradvicama, treba nastaviti održavati higijenu i posavjetovati se s pedijatrom.

Dojenčad na mliječnom pripravku može dobiti infekciju preko nedovoljno čistih duda i sisača. Isto tako, s priborom za bebu je važno rukovati tek kad su ruke potpuno čiste. Dobro je imati nešto više pribora tj. igračaka koje se rabe kod npr. nicanja zubića. Važno je sav dječji pribor nakon čišćenja i pranja pustiti da se osuši jer vlaga pogoduje rastu gljivica.

 

Rizik za vrijeme trajanja poroda

Ukoliko buduća majka pati od infekcije candidom albicans ( gljivična upala rodnice), dijete se može zaraziti ovom gljivicom i tijekom poroda.

Ovaj tip infekcije kod žena je dosta čest, posebice nakon liječenja antibiotikom, a u trudnoći se vjerojatnost pojave ovog tipa infekcije znatno povećava zbog hormonalnih promjena koje mogu oslabiti prirodnu obranu organizma, što pogoduje rastu gljivica.

Važno je pratiti zdravlje buduće majke i obaviti sve pretrage koje su u tu svrhu predviđene. Tako se svaka infekcija na vrijeme dijagnosticira i liječi. 

 

 


Što ako sam POZITIVAN na KORONAVIRUS

Preuzmite infografiku ovdje

Preuzmite infografiku