ZDRASTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, LUČEV OSKAR, dr.med.spec.ped. (domski)

Psihomotorni,mentalni i razvoj govora

29.04.2019

Autor

OSKAR LUČEV dr.med.spec.ped. (domski)Od osamnaestog mjeseca da do kraja druge godine života dijete poznaje više od stotinu riječi s njihovim značenjem. U to vrijeme od tih riječi stvara male rečenice od tri i više riječi. Tada počinje sebe nazivati svojim imenom. Pamćenje mu traje i do nekoliko mjeseci. Jako brzo uspostavlja kontakte s posebnom željom za igru s djecom.  Sada već prepoznaje spol, svoje tijelo i pojedine dijelove tijela, iskazuje snagu. Sam u svojoj igri prenosi razne predmete s jednog kraja na drugi bez nekog smisla ili značenja.

Skakuta na jednoj nozi , penje se i silazi niz stepenice .Izbijanje  mliječnih, koje je započelo oko šestog mjeseca  završava najkasnije oko  tridesetog mjeseca  života. Samostalno se hrani.

Počinje u to vrijeme  oko duge godine , pa i nešto kasnije kontrolirati stolicu i mokrenje. Važno je za naglasiti da tada ulazi u psihološku dob prkosa.

Treća godina života je dob kada dijete sve više pokazuje želju za vlastitim stvaranjem. Osim s djecom sada stvara prisne kontakte i s odraslim osobama, sve ga zanima što se događa oko njega pa ulazi  u razvojnu fazu upornog postavljanja pitanja. Dob je kada dijete raspolaže i više od 250 riječi koje koristi u formiranju rečenica  do pet riječi. Krajem te godine psihomotornog a posebno psihičkog  razvoja u životu kada počinje za sebe i druge upotrebljavati zamjenicu. Fond riječi koje tada upotrebljava već prelazi  400 .

 U četvrtoj godini fond riječi prelazi 900 . Orijentacija  u prostoru započela je u drugoj godini života a sada je uredna , korektna u četvrtoj godini. Pamćenje u to doba, dakle u četvrtoj godini  je trajno  ali selektivno i bira ono što će pamtiti na dulje vrijeme. Reproduciranje zapamćenog sadržaja započinje u drugoj godini. Ta sposobnost se postepeno širi  tako da uz reproduciranje od prije zapamćenog sadržaja upotrebljava bujnu maštu.

U nekoliko prošlih nastavaka pojednostavljeno izneseno je manje ili  više o poznatim  znakovima koje dijete pokazuje pri rastu i razvoju. Te znakove smo nazvali znacima zdravlja. Izostajanje jednog ili više tih znakova upozorava nas da se možda radi o pojavi bolesti.

Ukoliko uočite izostanke znakova zdravlja, valjani savjet je da potražite pomoć liječnika – pedijatra.

Posebna pažnja posvećena je psihomotornom  i  mentalnom razvoju djeteta, Važno je napomenuti ,da bi se dijete pravilno razvijalo , isticali znakovi zdravlja nužno je nešto općenito napisati, istaknuti važnost prirodne prehrane majčinim mlijekom, dojenjem.

Pravilno odabrana, kvalitetna hrana je od neprocjenjive važnosti  za ljudski  organizam u svakoj životnoj dobi od rođenja pa nadalje. Pojednostavljeno i općenito treba navesti da se naša hrana sastoji od vode, bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. Svi ovi sastojci u hrani moraju se naći  u optimalnim omjerima od novorođenačke dobi do duboke starosti kako bi u određenim probavnim procesima stvorili potrebne količine energije potrebne za rast i razvoj a potom i za održavanja ravnoteže stvaranja , potreba i potrošnje.

Potpuno je jasno da kod novorođenčeta i dojenčeta te kod dobi malog djeteta hrana i pravilna prehrana imaju važnu ulogu u zdravom rastu i razvoju. Nepravilna i neadekvatna prehrana u ranoj životnoj dobi može imati za posljedice razvoj bolesti ili / i  bolesnog stanja te preko toga direktno utjecati na slab, nedovoljan i nepravilan rast i razvoj.

U posljednjih nekoliko godina u zapadnim zemljama svijeta vodi se velika kampanja povratka dojenja  u prehrani novorođenčeta. Naša pedijatrijska udruga je svesrdno i u cijelosti sa svim mogućim snagama i svim profilima zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika prihvatilo sve smjernice te kampanje i  postigla velike uspjehe u promicanju dojenja kao pravilne i osnovne prehrane kod dojenčadi.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje