ZDRASTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, LUČEV OSKAR, dr.med.spec.ped. (domski)

Rani psihomotorni razvoj

29.04.2019

Autor

OSKAR LUČEV dr.med.spec.ped. (domski)Petog i u šestom mjesecu počinje i lokalizira izvore zvuka. Na njih  reagira  smijehom ili plače ovisno o tome da li su ti zvukovi ugodni ili iritirajući.  Razlikuje domaće ljude od onih koji to nisu. Pokazuje jasno nezadovoljstvo kada ga se ostavlja samog.

Kada mu se oduzme neki predmet burno reagira, plače. Izrazito dobro prebacuje predmete iz ruke u ruku. Bez potpore vrlo dobro održava ravnotežu. U sedmom i osmom mjesecu dijete pokazuje izrazito interesiranje za okolinu. Jako dobro vidi i opaža  predmete čak i u  najudaljenijim dijelovima sobe tako da pruža ruke prema tom predmetu. Uporno plače i nastoji dobiti taj odabrani predmet.

Prednja i stražnja ravnoteža u to vrijeme je  izrazito dobro razvijena. Iz sjedećeg položaja  jako i sigurno se naginje prema naprijed, vraća u početni položaj a da pri tome ne pada. Osmi i deveti mjesec  učvršćuje stajanje. Od devetog mjeseca, daleko češće od desetog a gotovo sigurno od jedanaestog mjeseca pokazuje volju za hodanjem, tako da krajem dvanaestog mjeseca hoda nesigurno  uz pridržavanje  s predmetima u okolini. U slijedećim mjesecima  u okolini zamjećuje djecu, prihvaća ih a odrasle poziva na igru. izrazito rado sluša, izvršava male naloge- dodaj , uzmi. To je vrijeme kada uz riječi mama i tata izgovara još nekoliko riječi za koje zna smisao i značenje.

Pamćenje traje i do tri tjedna. Kod hranjenja pokazuje sposobnost držanja žlice kod jela. Pije iz prilagođene čaše. Do i oko osamnaestog  mjeseca u cijelosti je savladao hodanje i to  vrlo sigurno pa sve do trčkaranja koje djeluje kao brzo hodanje. Nakon toga pokazuje želju za penjanjem uz stepenice , koje ostvaruje uz pridržavanje.

govor se u idućim mjesecima dobro razvija , upotrebljava oko dvadesetak riječi za koje manje više zna  značenje. penje se po uskom namještaju,otvara ladice. Sve je slobodniji u kretanjima. Interesiraju ga slikovnice i za žive životinje pokazuje posebnu pažnju. Krajem dvadesetog mjeseca i nešto kasnije poznaje oko stotinu riječi.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje