DENTALNA MEDICINA , KOMERIČKI ANJA, dr.med.dent. (domski)

OPORAVAK NAKON VAĐENJA UMNJAKA

15.04.2019

Autor

ANJA KOMERIČKI dr.med.dent. (domski) 

Umnjaci su zubi koji posljednji rastu i to obično između 17 i 24 godine. Ukoliko postoji dovoljno mjesta u ustima umnjak se uspješno probija van i ne stvara nikakve probleme, međutim ukoliko nema mjesta za nicanje umnjak će zapeti na drugom zubu, rasti pod drugačijim kutem od ostalih zuba i neće uspjeti niknuti do kraja te će uzrokovati bol i iritaciju.

Ako umnjak probija kroz zubno meso izaziva upalu zubnog mesa. Desni mogu postati bolne i natečene. Komadići hrane i bakterije se mogu prikupiti oko umnjaka i uzrokuju upalu, bol i oticanje i doći će najvjerojatnije do infekcije. Takve umnjake koji konstantno stvaraju probleme potrebno je izvaditi. Ovisno o anatomskom obliku i poziciji umnjaka, prepustite stomatologu i oralnom kirurgu odluku o najboljem i najoptimalnijem pristupu vađenja.

 

Operacija vađenja umnjaka zove se alveotomija i radi se u lokalnoj anesteziji te je potpuno bezbolna. Operaciono polje je malo, zub se mora osloboditi i izvaditi te rana zašiti.

 

Oporavak nakon vađenja je individualan i ovisi o puno faktora. Neki odreagiraju jače, neki slabije, a neki nimalo na operaciju umnjaka.

 

Kako podnijeti bol nakon vađenja umnjaka?

Kombinacija lijekova i vodica za ispiranje usta je najuspješnija metoda.

Preporučuju se analgetici- Ketonal, Brufen, Neofen, Knavon... svi osim Aspirina i Andola jer oni produžuju vrijeme krvarenja.

Ispirite bolno mjesto sa ohlađenim čajem od kamilice ili kadulje te održavajte ranu čistom. Čista rana će prije zacijeliti te će vam se tako smanjiti postoperativna nelagoda.U sljedećih nekoliko dana preporuča se mirovanje, te u prvih 24 sata nakona vađenja umnjaka preporučuje se stavljanje hladnih obloga na vanjsku stranu obraza. Fizička aktivnost može pojačati krvarenje, pa nakon vađenja umnjaka, budite spremni na dosta mirovanja u prvih dva do tri dana.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje