DENTALNA MEDICINA, MIKLIN SUČEVIĆ MARTINA, dr.med.dent. (domski)

Parodontoza

15.04.2019

Autor

MARTINA MIKLIN SUČEVIĆ dr.med.dent. (domski)Što su bolesti parodonta?

Bolesti parodonta su upalna stanja kod kojih dolazi do razaranja tkiva koje učvršćuju zube.

Prvi stadij upale zubnog mesa (gingive) nazivamo gingivitis i može se u potpunosti izliječiti.

Prvi simptom bolesti je upala zubnog mesa koje postaje crveno, otečeno i bolno, a prilikom četkanja zubi dolazi do krvarenja.

Gingivitis je izlječiva bolest kod koje, iako su desni osjetljivi, još uvijek ne dolazi do gubitka mekih i koštanih tkiva. 

Ako se bolest ne liječi, upala se širi i dolazi do drugog stadija, parodontitisa (parodontoze), kronične infekcije koja zahvaća zubno meso te kost koja podupire zube, što na kraju može dovesti do potpunog gubitka zuba.

Parodontitis je podmukla bolest koja često prolazi s blagim simptomima sve dok bolest ne uznapreduje.

U glavne simptome ubrajaju se upala, crvenilo i oticanje gingive, formiranje parodontnih džepova, povlačenje zubnog mesa, pomičnost zuba kao i loš zadah.

 

Uzročnik parodontnih bolesti

Glavni uzrok nastanka parodontnih bolesti  je nakupljanje naslaga (plaka) na zubima gdje se skupljaju bakterije.

Toksini i otrovi koje proizvode bakterije uzrokuju infekciju koja razara vezivno tkivo. Zubno meso se povlači i dolazi do nastanka parodontnih džepova u kojima se zadržava hrana koja pak uzrokuje daljnje gomilanje bakterija.

Širenje infekcije dovodi do razaranja kosti i vezivnog tkiva, dijelova potpornog aparata zuba koji drži zub na mjestu, što dovodi do toga da se zub rasklima i, naposljetku, ispadne. 

Bolest je najčešće odraz loše oralne higijene, kao i određenih genetskih predispozicija, lošeg imuniteta i konzumacije lijekova.

Nerijetko neadekvatni ispuni na zubima i loše napravljeni protetski radovi mogu potaknuti nakupljanje plaka na teško dostupnim mjestima.

Bolesti parodonta mogu se javiti i kao posljedica nekih sistemskih bolesti (šećerna bolest, leukemija, AIDS i dr.) ili pak zbog nekih loših navika kao što je pušenje cigareta.

 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje