DENTALNA MEDICINA, MIKLIN SUČEVIĆ MARTINA, dr.med.dent. (domski)

Afte

15.04.2019

Autor

MARTINA MIKLIN SUČEVIĆ dr.med.dent. (domski)Afte – Što su afte i kako ih liječiti

Što su afte i kako ih liječiti?

Jedno od najčešćih oboljenja oralne sluznice su afte. Vjerujemo da ste osjetili nelagodu i bol koju sa sobom nose. Naziv afte potječe od grčke riječi Aftal, što znači pečenje, žeženje.
Afte su male, bolne ranice koje se pojavljuju unutar usta i imaju sklonost učestalom ponavljanju. Najčešće se pojavljuju na pomičnim dijelovima sluznice usne šupljine, na jeziku, obraznoj sluznici ili sluznici usana.

Uzrokuju bol nesrazmjernu svojoj veličini te ometaju svakodnevno funkcioniranje osobe (jedenje, gutanje, govor). Nepredvidiv početak i intenzitet boli čine afte vrlo neugodnom, teško snošljivom bolešću.

Da li su afte opasne?

Afte nisu opasne, ali mogu biti jako bolne i iritantne, pogotovo ako ih dobivate često. Važno je napomenuti da afte nisu ni zarazne, tj. ne mogu se prenijeti na drugu osobu.
Afte su bolest mlađe populacije, pojavljuju se češće kod djece, djevojaka i mlađih žena nego kod starijih osoba.
Bolest je češća među ljudima višeg socio-ekonomskog statusa, kod osoba koje su pojačano izložene stresu, a katkada je u pitanju obiteljska predispozicija.
Najčešće doba nastanka afti je od 10. do 19. godine, a kod većine ljudi se spontano prestanu pojavljivati kako postaju stariji. Prevalencija bolesti u općoj populaciji kreće se od 10-25%. Samo u Europi 17 % pučanstva boluje od aftoznih ulceracija.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje