DENTALNA MEDICINA, ALEXANDRA MENČIK, dr.med.dent. (domski)

Leukoplakija

29.03.2019

Autor

Alexandra Menčik dr.med.dentLeukoplakija je bijela lezija na sluznici usne šupljine koja se može pretvoriti u karcinom., leukoplakija se očituje kao bijela, tvrda naslaga na oralnoj sluznici koja se ne da sastrugati. Može se javiti u bilo kojem dijelu usne šupljine i u najvećem broju slučajeva je asimptomatska. Vrlo rijetko može izazivati blagu bol, zatezanje i peckanje

 Klinički se leukoplakija dijeli na dva tipa:

• Homogena leukoplakija – lezija s glatkom površinom na kojoj mogu biti plitke pukotine

 Nehomogena leukoplak– lezija neravne površine s okruglastim ili oštrim izdancima i lezija s erodiranom površinom. Taj tip lezije ima oko 7 puta veći rizik za nastanak karcinoma.

 Pušači imaju 4 do 6 puta veći rizik za obolijevanje od leukoplakije, a rizik se povećava s brojem popušenih cigareta na dan.Potrebno je napomenuti pacijentu da prestane pušiti budući da 60% leukoplakija regredira nakon prestanka pušenja. Ako lezija postoji više od 2 do 4 tjedna nakon uklanjanja uzročnih čimbenika, obvezno treba obaviti biopsiju.Treba uputiti pacijenta da prestane pušiti budući da 60% leukoplakija regredira nakon prestanka pušenja.

Terapija leukoplakije može biti kirurška i konzervativna.

Od kirurških metoda radi se ekscizija skalpelom, ekscizija CO2 laserom i evaporacija CO2 laserom

U konzervativnoj terapiji sustavno ili lokalno koriste derivati vitamina A. 

 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje