ZDRASTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, LUČEV OSKAR, dr.med.spec.ped. (domski)

MJERENJA RASTA I RAZVOJA !

25.03.2019

Autor

OSKAR LUČEV dr.med.spec.ped. (domski)MJERENJA RASTA I RAZVOJA  !

U prvoj godini života kosa mijenja gustoću i boju. Prvi rast kose je obično nešto slabiji. Drugi rast kose je sporiji . pravu gustoću postiže nešto prije druge godine kada se uglavnom vidi da je kosa drugog rasta nešto svjetlija.

Žlijezde znojnice i lojnice krajem prvog mjeseca počinju izlučivati svoje sekrete. Znoj i mast vidljiviji su na čelu, licu i prsima.

Usta i usna šupljina  jako su važni u procjeni zdravlja djeteta. Među ostalim znacima, skraćena poveznica vrha jezika,boja sluznice,moguće naslage na jeziku i ostaloj sluznici, naročito se vodi računa o vremenu izbijanja zubi prvog rasta – takozvani mliječni zubi.

Zubi najčešće počinju izbijati od šestog do osmog mjeseca. svi zubi izbiju  do treće godine života. Ukupno mliječnih zubi  bude dvadeset. Postoji jednostavan način računanja koliko dijete u kojoj dobi treba ili mora imati  mliječnih zubi. Njihov broj se izračunava tako da od broja mjeseca života djeteta  odbije se broj šest.

Primjer računanja :  dijete staro 15 mjeseci  treba imati devet zubi  (  15  -  6  =  9  ).

Kako bi bilo moguće jednostavno pratiti napredovanje u težini i visini  (dužini ) postoje jednostavne formule za pojedina razdoblja života djeteta. Zdravo , dobro njegovano i ispravno hranjeno dojenče  podvostručuje  svoju porođajnu težinu potkraj petoga , najkasnije šestog mjeseca života. Trostruku vrijednost  porođajne težine dijete dostiže završetkom prve godine života. Četverostruku porođajnu težinu dijete  dostiže završetkom druge godine života.

Ako pratimo dobivanje na težini na osnovi dnevnog dobivanja računa se da u prvom tromjesečju dijete dobiva 25 grama na dan, u drugom tromjesečju  20 , u trećem 15  a u četvrtom  10 grama. U drugoj godini života dijete dobije  približno od 2 do 2,5 kilograma.  Kako se dobivanje na težini polako smanjuje, tako se i rast u visinu polako  s vremenom usporava. U prvom tromjesečju dijete naraste do 10 centimetara, u drugom još 8  a u trećem i četvrtom tromjesečju  po 3,5 centimetara.

Dakle kada dijete navrši prvu godinu života naraste u dužinu—visinu 25 centimetara. Svoju porođajnu dužinu dijete udvostruči na kraju četvrte godine života.

Usporedno s  rastom i dobivanjem na težini dijete se razvija psihomotorno i mentalno. Sva ta obilježja daju cjelokupnu sliku zdravstvenog  stanja djeteta, dakle sliku pravilnog rasta i razvoja.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje