DENTALNA MEDICINA, MIKLIN SUČEVIĆ MARTINA, dr.med.dent. (domski)

Endodoncija

18.03.2019

Autor

MARTINA MIKLIN SUČEVIĆ dr.med.dent. (domski)Zbog karijesa koji je jako napredovao kroz sve slojeve zuba, bakterijama je otvoren put do zubne pulpe (unutrašnjosti zuba koju čine krvne žile i živci). Zbog toga se u unutrašnjosti zuba javlja upala i nastaje pulpitis koji se javlja kao jaka bol nakon koje je odmah potrebno posjetiti stomatologa i započeti sa terapijom.

Taj živac treba ukloniti, a zubni kanal očistiti, dezinficirati i zabrtviti s kako bi izbjegli daljnje komplikacije. Zbog specifičnosti i kompleksnog oblika kanalića unutar korijena moramo precizno odrediti duljinu samih kanala.

Dužina korijena kanala mjeri se endometrom  a kanali se mogu čistiti ručno ili strojnom tehnikom kako bi se nakon toga mogli napuniti termoplastičnom masom koja će spriječiti svaki daljnji prodor bakterija do kosti.

 

Nakon endodontske terapije često postoji veliki nedostatak zuba kojeg je potrebno nadomjestiti kako ne bi dolazilo do puknuća ili otkrhnuća zuba.

Najbolje rješenje za taj slučaj su kompozitni kolčići ojačani staklenim vlaknima te kompozitni ispun kod manjih oštećenja, a kod većih preporučamo keramički inlay ili krunicu.

Amalgam u ovom slučaju nije preporučeno sredstvo zbog jakog opterećenja na stijenke zuba koji je ionako oslabljen.

Endodoncija u koracima

  1. Priprema čistog radnog polja
  2. Čišćenje kanala specijalnim iglicama (ručno) ili, u našem slučaju, strojno
  3. Provjera dužine kanala specijalnim uređajem
  4. Dezinfekcija kanala i po potrebi ostavljanje lijeka 2 tjedna da se broj bakterija svede na minimum
  5. Punjenje očišćenih kanalima posebnim punilima
  6. Ispun

Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje