DENTALNA MEDICINA , KOMERIČKI ANJA, dr.med.dent. (domski)

LOKALNA ANESTEZIJA U STOMATOLOGIJI

11.03.2019

Autor

ANJA KOMERIČKI dr.med.dent. (domski)Lokalna anestezija koristi se u svim stomatološkim disciplinama , a dvije najčešće tehnike su lokalna infiltracijska anestezija (tzv. Plexus anestezija) koja se najviše daje prilikom zahvata u gornjoj čeljusti, i provodna anestezija (tzv. Mandibularna anestezija), koja se najčešće primjenjuje pri izvođenju zahvata u donjoj čeljusti.

 

Osjećaj utrnulosti i bezbolnosti područja u kojem treba izvesti stomatološki zahvat je najbolji znak uspješnog djelovanja lokalne anestezije. U gornjoj čeljusti taj je osjećaj blaži jer je pod anestezijom samo područje neposredno uz korijene zuba na kojem će se raditi. U donjoj čeljusti se zbog debljine kosti koristi mandibularna anestezija kojom se anesteziraju svi zubi s te strane čeljusti te pripadajuća sluznica i polovina usne.

 

Anestetsko djelovanje infiltracijske anestezije kod zuba gornje čeljusti nastupa za 2-5 min nakon deponiranja anestetika i trajanje anestezije je znatno kraće u odnosu na mandibularnu anesteziju.

 

Anestetsko djelovanje mandibularne anestezije nastupa nakon 5-15min od davanja anestetika i traje od 2-3 sata. Dok anestezija ne prestane djelovati, a zbog nedostatka osjećaja boli, treba paziti da prilikom žvakanja ne dođe do mehaničkog oštećenja sluznice obraza i jezika.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje