ZDRASTVENA ZAŠTITA ŽENA, Franka Čolak Zadravec, dr.med.spec.gin. (domski)

Upute za trudnice

08.03.2019

Autor

FRANKA ČOLAK ZADRAVEC dr.med.spec.gin. (domski)Upute za trudnice:

Kako bismo uspješno postigli zajednički cilj – rođenje zdravog i živog djeteta, molimo Vas da slijedite upute,  te obavijestite liječnika  o svim, pa i naizgled beznačajnim promjenama. 

Kod svakog pregleda trudnici se mjeri tjelesna težina, krvni tlak, te se provjerava mokraća na proteinuriju (test trakom).

Prvi pregled

Kod prvog pregleda se utvrđuju trudnoća i njezino točno trajanje. Osim ginekološkog i ultrazvučnog nalaza, obavlja se i PAPA test,  ako je od zadnjeg prošlo više od godinu dana. Na prvom pregledu dobiti ćete uputnice  za osnovne laboratorijske pretrage (KKS,GUK,Urin/sed, TSH) i  te pretrage transfuzijske medicine (krvna grupa, testovi senzibilizacije, markeri zaraznih bolesti)

Tijekom prvih 12 tjedana dovoljno je dodatno uzimati samo folnu kiselinu, 400mikrograma dnevno.

Ako je u prethodnoj trudnoći dijagnosticirana neka od komplikacija zatvaranja neuralne cijevi,  preporučuje se doza od 5mg folne kiseline dnevno.

Kasnije se preporučuje uzimati neki kombinirani vitaminsko-mineralni preparat za trudnice.

Probir na kromosomopatije

Kombinirani probir označuje procjenu fetalnog rizika za kromosomopatiju procjenom kombinacije ultrazvučnih biljega kromosomopatija i  biokemijskog probira (određivanje serumskih biljega PAPP-A i free ß-hCG).  Trudnicama čiji test od upućuje na visoki rizik za kromosomopatiju preporučuje se kariotipizacija ili analiza fetalnih kromosoma.

 Trudnicama su danas na raspolaganju dvije skupine ovih testova: NIPT - neinvazivno sekvenciranje fetalnih eritrocita iz majčine krvi i invazivni testovi tipa biopsije korionskih resica (CVS) ili punkcije plodne vode (amniocenteza), kada se iz dobivenih fetalnih stanica određuju broj i izgled kromosoma bebe.

Ukoliko trudnica ne stigne obaviti kombinirani probir u 1. trimestru ili rezultati ovog probira nisu jednoznačni, postoji mogućnost obavljanja biokemijskih testova u 2. trimestru (Triple test).

Triple test omogućuje usporedbu određenih parametara u krvi trudnice (alfa-fetoprotein, ß-hCG i estriol) i njene starosti s standardnim krivuljama i na taj način procjenu individualnog rizika za Downov sindrom. Točnost samog testa se procjenjuje na 60 - 70%. Test se izvodi uobičajeno između 15.-18. tjedna trudnoće.

U 24. tjednu trudnoće izvodi se test opterećenja glukozom (OGTT), a između 18. i 22. tjedna i " anomaly scan" , tj. ultrazvučni pregled pri kojem se detaljno prati fetalna anatomija i otkrivaju eventualne strukturne abnormalnosti fetusa.

U trećem tromjesečju

Sa 28. tjedana ponavljaju se laboratorijske pretrage, a između 35. i 37. tjedna preporučuje se načiniti obrisak rodnice i perineuma na beta hemolitički streptokok. Prijenos te bakterije na novorođenče tijekom porođaja može dovesti do nastanka rane forme novorođenačke sepse (early onset), čija se učestalost procjenjuje na dva do tri slučaja na 1000 porođaja. U slučaju pozitivnog nalaza se trudnici kod poroda  intravenski daje jednokratna doza penicilinskog antibiotika, kako bi se najučinkovitije spriječio prijelaz ove bakterije na novorođenče (kod alergičnih na penicilin daje se zamjenski antibiotik).

 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje