ZDRASTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, LUČEV OSKAR, dr.med.spec.ped. (domski)

Miljokazi

05.03.2019

Autor

OSKAR LUČEV dr.med.spec.ped. (domski)Budući da se zna kada i u koje vrijeme djetetova života, s manje ili  više odstupanja u oba smjera pojavljuju se određena kvalitetna ili / i kvantitetna   obilježja rasta i razvoja djeteta, manja odstupanja mogu biti i jesu prirodna. Dakle takva odstupanja nisu za roditelje djeteta predmet za zabrinjavanje.

Ako postoji znatno odstupanje nečeg u rastu i razvoju djeteta, što se da na neki način mjeriti ili uspoređivati, a prisutno je kod sve djece te dobi  tada se treba zabrinuti, potražiti  pomoć  i savjet liječnik.

Da bi se nekako stavilo u odnos različito vremensko pojavljivanje određenih podataka i ponašanja , stručnjaci  različitih profila izradili su za razna područja  rasta i razvoja miljokaze. Miljokazi su podatci  koji daju mogućnost lakšeg procjenjivanju pravilnog psihičkog, motornog i  inog razvoja djeteta određene dobi.  Dakle miljokazi nam pomažu u vrednovanju i procjeni pravovremenog  rasta i razvoju djeteta ili pak odstupanja od istog.

Za miljokaz  nekog podatka ili ponašanja u rastu i razvoju djeteta potrebno je da isti bude prisutan u 90 do 100%  zdrave djece iste dobi  rođene s devet mjeseci trudnoće s porođajnom težinom većom od 2500 grama. Veliko zakašnjenje, odstupanje , ukazuje na moguće odstupanje pa sve do poremećaja. Dakle pomoć i savjet liječnika-pedijatra je nužna.

                  Donošeno novorođenče  teži od  2500 do 4500 grama s prosjekom od 3250 grama. Te pojedinačne razlike u težini uvjetovane su raznim vanjskim i unutrašnjim  čimbenicima. Na  težinu i dužinu djeteta osobit utjecaj imaju spol, rasa, konstitucija, prehrana i socijalno stanje roditelja. Dužina novorođenčeta varira od 45 do 52 centimetara s prosjekom  od oko 49 centimetara. Ženska novorođenčad su prosječno lakša i do 200 grama, kraća do  2 centimetra.

U prvim tjednima života tjelesna težina i dužina novorođenčeta se brzo mijenjaju tako da se mogu pratiti i na dnevnoj razini. Novorođenče u jednom satu dobiva oko jednog grama a u tijeku jednog dana oko jednog milimetra. Prvih nekoliko dana života novorođenče stagnira ili čak gubi na težini od  5 do 10 %  od porođajne težine. Taj gubitak na težini  naziva se  fiziološki gubitak  a odnosi se većinom  na gubitak tekućine. Taj gubitak novorođenče  nadoknađuje najkasnije do drugog tjedna života a poklapa se s povećanjem temperature do 2 stupnja  u trajanju  do  par dana. Novorođenčetu temperatura se mjeri u debelom crijevu . Normala je od 36,5 do približno 38 Celzijevih stupnjeva.

Opseg glave novorođenčeta obično iznosi od 34 do 36 centimetara. Lubanja je u usporedbi s kostima lica razmjerno velika. Na njoj se mogu uočiti prostori koji omeđuju koštane ploče međusobno odvojene vezivnim ovojima. Ti prostori se nazivaju fontanele. Velika-prednja i mala- stražnja fontanela.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje